Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Jmelí nať bílé

Jmelí bílé (latinsky Viscum album) je stálezelený poloparazitický keřík ve tvaru polokulovitého trsu, který může dorůst až do velikosti jednoho metru. ... více o Jmelí

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00041
Latinský názevViscum album
Bylík.skImelo biele vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

50g
30 Kč
100g
39 Kč
150g
46 Kč
200g
55 Kč
250g
64 Kč
300g
77 Kč
400g
94 Kč
500g
107 Kč
750g
141 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 30.4.
  • GLS - na pobočku dostanete do 30.4.
  • WE|DO BOX dostanete do 30.4.
  • WE|DO POINT dostanete do 30.4.
  • WE|DO HOME dostanete do 30.4.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 30.4.
  • Balíkovna dostanete do 30.4.
  • PPL - na pobočku dostanete do 30.4.
  • Zásilkovna domů dostanete do 30.4.
  • PPL - na adresu dostanete do 30.4.
  • GLS - na adresu dostanete do 30.4.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 30.4.

Vše o Jmelí

Jmelí nať

Jmelí Jmelí bílé (latinsky Viscum album) je stálezelený poloparazitický keřík ve tvaru polokulovitého trsu, který může dorůst až do velikosti jednoho metru. Roste na jehličnatých i listnatých stromech, kde do kůry zapouští kořeny, čímž získává vodu. Má listy typického jazýčkovitého tvaru a bílé až nažloutlé lepkavé bobule, z nichž každá ukrývá jediné semínko.

Jmelí přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému a cévní soustavy, kdy mimo jiné ovlivňuje hladinu lipidů v krvi. Je antioxidantem, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. Má příznivý vliv na přirozenou obranyschopnost organismu.

Vlastnosti jmelí se liší podle stromu, na kterém parazituje. Zatímco za velmi kvalitní se považuje jmelí z hlohu, jedle, smrku, borovice či jabloně, to z topolu by se používat nemělo, jelikož je výrazně toxické.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Lectiny, pryskyřice (např. viskotoxin, který je však ve větším množství toxický), alkaloidy, flavonoidy, cholin, acetylcholin, histamin, organické kyseliny, triterpeny, aminokyseliny, fenylové sloučeniny aj.

Výskyt

Jmelí roste jako parazit vysoko ve větvích stromů, proto se nesnadno opatřuje. Jmelí je rostlinný poloparazit, který bere životodárnou mízu různým dřevinám, roste na stromech ovocných i jehličnatých např. na jabloni, jedli, smrku i borovici, topolu, dubu, akátu a jiných dřevinách.

Lidové názvy Jmelí

Tato bylina je známa také pod názvy amala, čarodějná metla, dubové majlí, dubové mejlí, gmejl, gmejlí, hromová metla, hýmelí, jamela, jemela, jemela bílá, jemelka, jemelo, jeměl, jemola, jímelí, jmel, jmél, majlí, mejdlí, mejlí, mel, melé, melí, mélí, mílí, muří noha, mýlí, nejdlí, omejlí, omelí, posel bohů, svaté dřevo kříže nebo jmelí listnáčové.

Příprava Jmelí

Nálev -1 čajovou lžičku zalijte 1/4 l šálkem vroucí vody, 10 minut nechte vylouhovat. Scedíme a pijeme 2 - 3x denně. Vzhledem k tomu, že některé účinné látky obsažené ve jmelí se varem rozkládají, podává se jmelí nejčastěji ve formě macerátu - 1 lžičku natě zalijeme 0,3 l studené vody a 10 hodin macerujeme. Před podáváním scedíme a zahřejeme. Užívá se 30 kapek 3x denně. Nebo se užívá jemně pomletá usušená nať v jednotlivé dávce do 1 g, denně pak max. 5 g sušené drogy.

Dávejte si pozor!

Za nejkvalitnější se považuje jmelí z jabloně, hlohu, dubu, jedle nebo borovice, používat by se naopak nemělo jmelí z topolu, které vykazuje vysokou toxicitu. Jmelí patří mezi jedovaté rostliny, takže v žádném případě nezvyšujeme předepsané dávkování. Bobule nesbíráme, jsou prudce jedovaté!

Slevy a tipy

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Mandle naturaljádra celá

Mandle jsou bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Koriandrsemeno

Celé plody koriandru se používají hlavně při nakládání zeleniny ... více

Kurkumamletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Co vás zajímá o Jmelí

  • Mám dotaz ohledně květů a listů hlohu a jmelí - jak kvalitní je surovina? Potřebuji si vyrobit tinkturu.

    Kvalita suroviny pro výrobu tinktury je velmi důležitá, protože to ovlivní účinnost a kvalitu výsledného produktu. Při výběru květů a listů hlohu a jmelí pro výrobu tinktury je nejlepší se snažit najít suroviny co nejvyšší kvality.

    Pro květy hlohu je nejlepší vybírat ty, které jsou ještě ve fázi plného rozkvětu a nejsou zvadlé nebo zaschlé. Listy hlohu by měly být celé, bez trhlin a skvrn. Pro jmelí je vhodné použít plody nebo výhonky, které nejsou zaschlé a mají pevnou texturu.

    Ideální je použít čerstvé rostliny, které byly vysbírány na místě, ale pokud nejsou k dispozici, můžete zakoupit sušené květy a listy hlohu a jmelí. Máme kvalitní ověřené dodavatele, kteří dodávají dobrou kvalitu bylin.

    Při výrobě tinktury je také důležité použít kvalitní alkohol s vysokým obsahem ethanolu, aby byla zajištěna co nejvyšší extrakce účinných látek. Pokud si nejste jisti, jak přesně tinkturu vyrobit, neváhejte se poradit s odborníkem na byliny nebo s lékárníkem.

  • Dotazy k bylinkám

  • Mohla bych se zeptat prosím, jaké jsou bylinky na vysoký krevní tlak?

    Pro podporu zdravého krevního tlaku jsou oblíbené následující bylinky:

    • Meduňka- má relaxační účinky a může přispět ke snížení krevního tlaku.
    • Jablečník - známý pro své příznivé účinky na krevní oběh a tlak.
    • Kokoška - často používaný v čajích, může pomáhat v udržení zdravého krevního tlaku.
    • Jmelí bílé - tradičně používané pro podporu zdravého krevního oběhu.

    Je důležité si uvědomit, že bylinky jsou doplňkem stravy a neměly by nahrazovat lékařskou péči nebo léky předepsané lékařem. Doporučuji konzultovat využití těchto bylinek s odborníkem nebo lékařem, obzvláště pokud užíváte jakékoli léky nebo máte nějaké zdravotní potíže.

  • Dočetl jsem se, že se sbírají listy a slabé větévky, pouze od začátku října do polovice prosince a v měsících březnu a dubnu. V ostatních měsících jmelí léčivé účinky nemá. Je to pravda?

    Ano, máte pravdu. Jmelí se sbírá nejčastěji v období podzimu a zimy, kdy jsou viditelné jeho plody a listy. V jiných obdobích roku nejsou účinné látky v jmelí přítomné v tak vysoké koncentraci, a proto jsou léčivé účinky méně výrazné. Samozřejmě existují i další faktory, které ovlivňují obsah účinných látek v rostlinách, jako jsou různé podmínky pěstování, klimatické podmínky atd. Nicméně obecně platí, že sběr jmelí je nejvhodnější v období od října do dubna.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.