fb Pohanková nať – cenný zdroj rutinu - Články - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Pohanková nať – cenný zdroj rutinu

Pohanka si našla cestu do Evropy díky asijským nájezdníkům v období středověku, u nás je doložená již ve 12. století. Jejím původním domovem je především oblast severní Číny a jižní Sibiře. V současnosti její obliba při využití v kuchyni roste, a to nejenom díky příjemné chuti, ale také zdraví prospěšným vlastnostem.

Pohanka

Základní seznámení s pohankou

Pohanka obecná (latinsky Fagopyrum esculentum) je jednoletá bylina, která nejčastěji dorůstá do výšky v rozmezí 50 – 100 cm. Má vzpřímenou a málo větvenou lodyhu, která nese červenohnědé zbarvení. Listy mají srdčitý až trojúhelníkový tvar, zatímco dolní listy jsou řapíkaté, ty umístěné v horní části rostliny jsou téměř přisedlé. Pohanka má hroznovité květenství, které tvoří drobné kvítky bílé až světle růžové barvy, kterých může být na jedné rostlině dokonce neuvěřitelných 5 000. Plodem je tříhranná tmavohnědá nažka. Kořen bývá většinou uložen mělce.

V současnosti se rostlina pěstuje v mnoha zemích, a to především v Asii, ale rovněž v Evropě. Je používaná nejenom ke konzumaci, ale i jako výživná pícnina pro dobytek. Jejím vůbec největším producentem je Rusko, kde je také velmi oblíbenou součástí tamního jídelníčku. Pohanka je teplomilná, proto špatně odolává mrazu a chladným klimatickým podmínkám. Potřebuje také dostatečnou vlhkost a nejlépe se jí daří v dobře úrodných oblastech. Rostlina roste poměrně rychle a bez větších potíží je možné ji pěstovat také u nás.

Ve zdravých výživách má stálé místo

Pohanka má vynikající vlastnosti z hlediska výživových hodnot, jsou v ní zastoupeny snadno stravitelné bílkoviny. Navíc obsahuje vlákninu, organické kyseliny, řadu minerálních látek a vitaminů. Je však známá především pro obsah flavonoidu rutinu.

Je vyhledávaná také proto, že je přirozeně bezlepková. Z jejích nažek se vyrábí pohanková krupice, která nalezne uplatnění v kuchyni hlavně v podobě krup, mouky, vloček, lámanky nebo třeba těstovin. Používá se nejen jako příloha, ale dělá se z ní rizoto, různé saláty, nádivky a dokonce i dortové korpusy. Pohanková mouka je oblíbená při přípravě racionálního pečiva. Pokrmy z ní mají méně obvyklou, ale příjemnou jemně oříškovou chuť.

Nejen obsahem rutinu je prospěšná

Pro léčivé účely se používá především nať, která se sklízí v letních měsících. Právě ta je bohatá na zdraví prospěšný rutin, ale má také další zdraví prospěšné látky. Uveďme si alespoň ty nejdůležitější léčivé vlastnosti (a není jich málo):

  • Zpevňuje stěny kapilár, snižuje jejich křehkost
  • Rovněž zvyšuje pružnost cév a zlepšuje jejich prostupnost
  • Celkově podporuje prokrvení těla, zejména končetin
  • Působí jako prevence mozkových příhod (mrtvice) a arteriosklerózy
  • Pomáhá při křečových žilách a bércových vředech
  • Má příznivý vliv na hladinu cholesterolu
  • Dokáže regulovat vysoký krevní tlak
  • Zabraňuje nadměrnému zadržování vody v těle
  • Má antioxidační působení a celkové detoxikační účinky
  • Urychluje hojení podlitin a modřin různého původu
  • Přináší úlevu při hemoroidech

Nať pohanky se užívá nejčastěji v podobě čaje, méně často jako tinktura. Čerstvou nať rostliny je ale možné používat také přímo v kuchyni a přidávat ji jemně nasekanou například do polévek nebo jiných jídel.

Pohanka nemá žádné nežádoucí účinky, proto ji mohou bez problémů konzumovat těhotné a kojící ženy či děti. Při nadměrné konzumaci by pouze v ojedinělých případech mohla způsobit zvýšenou citlivost na sluneční světlo, která by se mohla projevit například vyrážkou, je to totiž fotosenzibilní rostlina.

Pohanková nať – cenný zdroj rutinu

Pohanka si našla cestu do Evropy díky asijským nájezdníkům v období středověku, u nás je doložená již ve 12. století. Jejím původním domovem...

Bylinky proti parazitům

Výzkumy dokazují, že 85% populace je nakažena nějakou parazitární infekcí. Někteří paraziti jsou schopni denně naklást stovky až tisíce...

Pozvěte jaro i do své kuchyně

Bylinky jsou velice vhodné při jarních očistných kúrách a obecně po zimním období, kdy potřebuje naše tělo dodat energii, doplnit vitaminy...