fb Pohanková nať – cenný zdroj rutinu - Články - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Pohanková nať – cenný zdroj rutinu

Pohanka si našla cestu do Evropy díky asijským nájezdníkům v období středověku, u nás je doložená již ve 12. století. Jejím původním domovem je především oblast severní Číny a jižní Sibiře. V současnosti její obliba při využití v kuchyni roste, a to nejenom díky příjemné chuti, ale také zdraví prospěšným vlastnostem.

Pohanka

Základní seznámení s pohankou

Pohanka obecná (latinsky Fagopyrum esculentum) je jednoletá bylina, která nejčastěji dorůstá do výšky v rozmezí 50 – 100 cm. Má vzpřímenou a málo větvenou lodyhu, která nese červenohnědé zbarvení. Listy mají srdčitý až trojúhelníkový tvar, zatímco dolní listy jsou řapíkaté, ty umístěné v horní části rostliny jsou téměř přisedlé. Pohanka má hroznovité květenství, které tvoří drobné kvítky bílé až světle růžové barvy, kterých může být na jedné rostlině dokonce neuvěřitelných 5 000. Plodem je tříhranná tmavohnědá nažka. Kořen bývá většinou uložen mělce.

V současnosti se rostlina pěstuje v mnoha zemích, a to především v Asii, ale rovněž v Evropě. Je používaná nejenom ke konzumaci, ale i jako výživná pícnina pro dobytek. Jejím vůbec největším producentem je Rusko, kde je také velmi oblíbenou součástí tamního jídelníčku. Pohanka je teplomilná, proto špatně odolává mrazu a chladným klimatickým podmínkám. Potřebuje také dostatečnou vlhkost a nejlépe se jí daří v dobře úrodných oblastech. Rostlina roste poměrně rychle a bez větších potíží je možné ji pěstovat také u nás.

Ve zdravých výživách má stálé místo

Pohanka má vynikající vlastnosti z hlediska výživových hodnot, jsou v ní zastoupeny snadno stravitelné bílkoviny. Navíc obsahuje vlákninu, organické kyseliny, řadu minerálních látek a vitaminů. Je však známá především pro obsah flavonoidu rutinu.

Je vyhledávaná také proto, že je přirozeně bezlepková. Z jejích nažek se vyrábí pohanková krupice, která nalezne uplatnění v kuchyni hlavně v podobě krup, mouky, vloček, lámanky nebo třeba těstovin. Používá se nejen jako příloha, ale dělá se z ní rizoto, různé saláty, nádivky a dokonce i dortové korpusy. Pohanková mouka je oblíbená při přípravě racionálního pečiva. Pokrmy z ní mají méně obvyklou, ale příjemnou jemně oříškovou chuť.

Nejen obsahem rutinu je prospěšná

Pro léčivé účely se používá především nať, která se sklízí v letních měsících. Právě ta je bohatá na zdraví prospěšný rutin, ale má také další zdraví prospěšné látky. Uveďme si alespoň ty nejdůležitější léčivé vlastnosti (a není jich málo):

  • Zpevňuje stěny kapilár, snižuje jejich křehkost
  • Rovněž zvyšuje pružnost cév a zlepšuje jejich prostupnost
  • Celkově podporuje prokrvení těla, zejména končetin
  • Působí jako prevence mozkových příhod (mrtvice) a arteriosklerózy
  • Pomáhá při křečových žilách a bércových vředech
  • Má příznivý vliv na hladinu cholesterolu
  • Dokáže regulovat vysoký krevní tlak
  • Zabraňuje nadměrnému zadržování vody v těle
  • Má antioxidační působení a celkové detoxikační účinky
  • Urychluje hojení podlitin a modřin různého původu
  • Přináší úlevu při hemoroidech

Nať pohanky se užívá nejčastěji v podobě čaje, méně často jako tinktura. Čerstvou nať rostliny je ale možné používat také přímo v kuchyni a přidávat ji jemně nasekanou například do polévek nebo jiných jídel.

Pohanka nemá žádné nežádoucí účinky, proto ji mohou bez problémů konzumovat těhotné a kojící ženy či děti. Při nadměrné konzumaci by pouze v ojedinělých případech mohla způsobit zvýšenou citlivost na sluneční světlo, která by se mohla projevit například vyrážkou, je to totiž fotosenzibilní rostlina.

Maca – superpotravina z peruánských And

Tato nízká léčivá rostlinka bývá také označována jako peruánský ženšen, peruánská viagra, odborně též Lepidium meynii Walp nebo Lepidium...

Meduňka lékařská

Meduňka patří mezi nejoblíbenější léčivé bylinky. Zahání skleslost a smutky, přináší uvolnění, uklidnění, dobrou náladu. Díky...

Dopřejte svému močovému měchýři bylinkovou vzpruhu

Močový měchýř, součást vylučovacího ústrojí, má v našem organismu důležitou funkci. Bohužel se s ním pojí i jedno časté onemocnění...