fb Artyčok zeleninový - Folium Cynarae - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Artyčok zeleninový

Kořen artyčoku se čerstvý nebo sušený používá při arteroskleróze, chudokrevnosti, vysokému cholesterolu a lze jej využít i při jaterních nemocech. Chrání játra před poškozováním volnými radikály ... více o Artyčoku

Latinský názevFolium Cynarae
Artyčok

Vše o Artyčoku

Popis

Kořen artyčoku se čerstvý nebo sušený používá při arteroskleróze, chudokrevnosti, vysokému cholesterolu a lze jej využít i při jaterních nemocech. Chrání játra před poškozováním volnými radikály silným antioxidačním působením.

Artyčok - superpotravina, která navíc skvěle chutná

Artyčok je v našich končinách doposud poměrně neznámý, přesto však rozhodně stojí za pozornost. Nejenže je tato zelenina připomínající bodlák výtečnou pochoutkou, ale navíc obsahuje celou škálu zdraví prospěšných látek. Právě proto se zcela zaslouženě řadí mezi tzv. superpotraviny.

Artyčok

Ve Středomoří je ceněnou zeleninou

Právě v oblastech okolo Středozemního moře se artyčok běžně pěstuje jako zelenina, konkrétně se jedná o vyšlechtěný artyčok kardový (španělský). Tato vytrvalá teplomilná rostlina svým vzhledem připomíná bodlák a není to pouhou shodou náhod, protože je s ním skutečně spřízněná. Při pěstování vyžaduje prosluněnou polohu, půdu, která je bohatá na živiny a pravidelnou zálivku, naopak nesnáší nízké mrazivé teploty.

Přímá a nevětvená lodyha artyčoku dorůstá zpravidla do výšky větší než jeden metr, někdy může být vysoká až dva metry. Velké výrazné květy vyrůstají až na dvouletých nebo starších rostlinách, nejčastěji nesou modré až červenofialové zbarvení. Kvůli těmto půvabným květům je artyčok někdy pěstován také jako okrasná rostlina, květy je navíc možné i usušit a použít jako květinovou dekoraci. Plodem artyčoku je nažka. U země vyrůstají listy, které vytváří růžici, jsou velké a šťavnaté.

Nezralé zelené úbory a řapíky jsou sklízeny jako chutná zelenina. Jejich chuť je mírně nahořklá a příjemná, konzumují se po tepelné úpravě, kdy se nejčastěji povaří ve vodě, aby změkly. Ve středomořské kuchyni jsou artyčoky součástí celé řady pokrmů, používají se do těstovin, polévek, na pizzu, k rybám, dají se grilovat a konzumovat i samotné, například pouze přelité máslem.

Artyčok se také používá jako ingredience při výrobě tradičních bylinných likérů hořkosladké chuti a dělá se z něj dokonce nealkoholický aperitiv.

Superpotravina plná prospěšných látek

Látek prospěšných pro lidské zdraví obsahuje artyčok celou řadu. Z těch hlavním uveďme alespoň vlákninu, slizy, flavonoidy, cynarin, hořčiny, třísloviny, tanin, rutin, flavony, inulin, organické kyseliny, vitaminy A, B, C a E, z minerálů vápník, hořčík, železo, draslík a mangan.

Vzhledem k obsaženým látkám je také spektrum jeho účinků na zdraví velmi široké:

  • je velmi prospěšný na játra, která chrání a napomáhá jejich regeneraci
  • má blahodárný vliv na žlučník, zvyšuje tvorbu žluči
  • snižuje hladinu krevního cukru
  • chrání buňky před stárnutím
  • příznivě působí na trávení, pomáhá při plynatosti
  • zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách
  • má zajímavé protialergické účinky
  • zlepšuje stav při atopickém ekzému
  • má detoxikační a antioxidační účinky
  • povzbuzuje činnost slinivky
  • přináší úlevu při podrážděném žaludku
  • celkově zlepšuje látkovou výměnu
  • podporuje imunitní systém
  • je prevencí srdečním chorobám

Pro léčbu se užívá artyčok v mnoha různých formách. Kromě konzumace v podobě zeleniny nalezl své uplatnění v gemmoterapii, užívá se i ve formě čajového odvaru, nálevu, macarátu. K dostání je také šťáva z artyčoku nebo tablety s výtažkem účinných látek a podobně.

Použití Artyčoku

Účinky artyčoku jsou velmi příznivé na játra a vylučování žluči. Může pomoci jako podpůrná léčba méně závažné formy infekční žloutenky a chronických zánětů žlučových cest. Příznivý vliv má na snížení cholesterolu a prevenci aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění. Rostlina lehce snižuje krevní cukr, proto ji můžeme využít jako doplňkovou léčbu cukrovky.

Účinné látky

Rostlina je bohatá na caffeoylchinové kyseliny jako kyselina chlorogenová a cynarin, flavonoidy, inulin, sesquiterpenlaktony, vitamin A

Výskyt

Artyčok se jako kulturní rostlina pěstuje v oblastech s nižší nadmořskou výškou, zejména ve Středomoří a na Balkáně, ve střední Evropě se pěstuje pro listy

Příprava Artyčoku

Nálev - dvě čajové lžičky sušeného listu přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 - 15 min odstát. Poté přecedíme a užíváme 3x denně. Macerát -listy, stonky a kořeny artyčoku se louhují ve vodě a pijí se až 3 šálky denně. Odvar – připravíme povařením listů, stonků a kořene rostliny ve vodě. Pije se až 3x denně. Jinou možností je povaření kořenu ve víně a následné louhování. Výsledný produkt se užívá v dávce několika lžic denně.

Lidové názvy Artyčoku

Tato bylina je též známá pod názvy hnidák, hostcová bylina, hromový kořen, chameleon bílý, karolina, karolina bílá, kartáčky, kořen divokého artyčoku, krasovlásek, kupava, planý bodlák

Zajímavé odkazy