fb Artyčok zeleninový - Folium Cynarae - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Artyčok zeleninový

Kořen artyčoku se čerstvý nebo sušený používá při arteroskleróze, chudokrevnosti, vysokému cholesterolu a lze jej využít i při jaterních nemocech. Chrání játra před poškozováním volnými radikály ... více o Artyčoku

Latinský názevFolium Cynarae
Artyčok

Vše o Artyčoku

Popis

Kořen artyčoku se čerstvý nebo sušený používá při arteroskleróze, chudokrevnosti, vysokému cholesterolu a lze jej využít i při jaterních nemocech. Chrání játra před poškozováním volnými radikály silným antioxidačním působením.

První použití artyčoku bylo zdokumentováno již ve starém Římě, kde byly artyčoky důležitým jídlem pro dobré trávení na bohatých hostinách. Oblíbená byla tato zelenina také již ve starověkém Egyptě. Artyčok pomáhá udržovat normální funkce ledvin a dolních cest močových, je prospěšný pro trávicí trakt a normalizuje střevní funkce. Artyčok zeleninový ovlivňuje také dýchací soustavu, podporuje funkci srdce a kůže. Využívá se při redukci hmotnosti a kontroly úrovně metabolismu tuků. Artyčok je známý jako antioxidant. Homeopatická léčba používá výtažky z artyčoku při chronických poruchách jater a žlučníku. V kuchyni se jako zelenina používají květní lůžka se spodními zdužnatělými listeny zákrovu, sklizená krátce před rozkvětem.

Použití Artyčoku

Účinky artyčoku jsou velmi příznivé na játra a vylučování žluči. Může pomoci jako podpůrná léčba méně závažné formy infekční žloutenky a chronických zánětů žlučových cest. Příznivý vliv má na snížení cholesterolu a prevenci aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění. Rostlina lehce snižuje krevní cukr, proto ji můžeme využít jako doplňkovou léčbu cukrovky.

Účinné látky

Rostlina je bohatá na caffeoylchinové kyseliny jako kyselina chlorogenová a cynarin, flavonoidy, inulin, sesquiterpenlaktony, vitamin A

Výskyt

Artyčok se jako kulturní rostlina pěstuje v oblastech s nižší nadmořskou výškou, zejména ve Středomoří a na Balkáně, ve střední Evropě se pěstuje pro listy

Příprava Artyčoku

Nálev - dvě čajové lžičky sušeného listu přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 - 15 min odstát. Poté přecedíme a užíváme 3x denně. Macerát -listy, stonky a kořeny artyčoku se louhují ve vodě a pijí se až 3 šálky denně. Odvar – připravíme povařením listů, stonků a kořene rostliny ve vodě. Pije se až 3x denně. Jinou možností je povaření kořenu ve víně a následné louhování. Výsledný produkt se užívá v dávce několika lžic denně.

Lidové názvy Artyčoku

Tato bylina je též známá pod názvy hnidák, hostcová bylina, hromový kořen, chameleon bílý, karolina, karolina bílá, kartáčky, kořen divokého artyčoku, krasovlásek, kupava, planý bodlák

Zajímavé odkazy