fb Bazalka pravá - Herba basilici - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Bazalka pravá

Bazalka je mimořádně univerzální bylinka. Odjakživa je považována za posilující a osvěžující léčivou rostlinu, která zvyšuje vitalitu, prospívá při únavě, nespavosti a celkovém ubývání ... více o bazalce

Latinský názevHerba basilici
Teplota vaporizacedo 130°C

Podbné jako Bazalka

Bazalka

Vše o bazalce

Popis

Bazalka je mimořádně univerzální bylinka. Odjakživa je považována za posilující a osvěžující léčivou rostlinu, která zvyšuje vitalitu, prospívá při únavě, nespavosti a celkovém ubývání sil. Pro dobrou schopnost uvolňovat křeče trávicího traktu a průdušek ji můžeme používat i při kašli. Zevně se nálevem z bazalky léčí afty a záněty v ústní dutině a paradentóza. Nejčastěji se však bazalka využívá jako koření v kuchyni.

V současnosti je jednou z vůbec nejoblíbenějších bylinek. Její původ je sice v jižní Asii, dnes je s ní ale spojována především jihoevropská kuchyně. Má peprně kořenitou chuť a příjemnou vůni. Bazalka je výtečným kořením především do těstovin, zeleninových salátů a na italskou pizzu. Skvěle se hodí k sýrům, na čerstvá rajčata a všechny pokrmy z nich, je velmi chutná v bylinkových máslech a tvarohových pomazánkách. Lze ji použít i do polévek či masových jídel. Poměrně málo známá je skutečnost, že bazalka obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů, má také významný obsah omega 3 mastné kyseliny.

 

Použití bazalky

 

Účinné látky

Bazalka obsahuje hlavně silice (až 1,5%) s hlavní složkou methylchavikolem (estragolem) a linalolem a přibližně 5% tříslovin, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje s eugenolem a ocimem, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky. 

Výskyt

Bazalka k nám byla dovezena jako koření z Asie, odtud se rozšířila v mnoha odrůdách do teplých oblastí celého světa. Ve volné přírodě u nás bazalka neroste, ale můžeme si ji vypěstovat.

Lidové názvy bazalky

Tato bylina je známa také pod názvy bazalička, bazalika, bazilika, německý pepř, parfém lásky nebo voňavý hřebíček.

Příprava bazalky

Nálev- čaj si připravíme zalitím 1 čajové lžičky 1/4 l vroucí vody, přikryté se nechá 15 minut louhovat. Pije se 3x denně jeden šálek po jídle a před spaním. Je také důležitou součástí posilujících aromatických koupelí, kdy se používá samostatně nebo ve směsích 1 - 2x týdně. 

Zajímavé odkazy