fb Benedikt čubet - Herba cardui benedicti - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Benedikt čubet

Benedikt lékařský se dobře podílí na léčení poruch trávicího traktu, plynatosti, žaludečních a dvanácterníkových vředů, nemocí jater, žlučníku a slinivky břišní. Čaj z natě benediktu ... více o Benediktu

Latinský názevHerba cardui benedicti
Benedikt

Vše o Benediktu

Popis

Benedikt lékařský se dobře podílí na léčení poruch trávicího traktu, plynatosti, žaludečních a dvanácterníkových vředů, nemocí jater, žlučníku a slinivky břišní. Čaj z natě benediktu zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a podporuje chuť k jídlu. Posiluje také srdce a nervy, tonizuje celý organismus a má schopnost podporovat vylučování kyseliny močové, čímž pomáhá při dně a revmatismu.

Benedikt – bodlák výtečný nejenom do likérů

Benedikt lékařský sice připomíná „pouze“ obyčejný bodlák, proslavil se však již před mnoha staletími. Tehdy si jej totiž oblíbil řád benediktinů, který si tuto rostlinu doslova hýčkal ve svých klášterních zahradách. A není se čemu divit, nejenže představuje skvělého pomocníka při zažívacích obtížích, ale zároveň je vynikající léčivou přísadou do bylinných likérů.

V klášterních zahradách nesměl chybět

Benedikt lékařský nazývaný také jako benedikt čubet má svůj původ především v oblastech sahajících přibližně od Malé Asie po Afghánistán a Írán. Ve volné přírodě se s ním lze setkat rovněž na evropském kontinentu, konkrétně jej nalezneme v teplém Středomoří. Přesto si tato léčivka připomínající bodlák získala věhlas po celé Evropě. Zásluhu na tom má slavný mnišský řád benediktinů, který si ji velice oblíbil pro její léčivé vlastnosti i hořkost a pěstoval ji ve svých klášterních zahradách. Rostlina si svou popularitu udržela také v následujících staletích, své místo má například v Mattioliho herbáři z 16. století.

Než si ale představíme, jaké účinky a využití tato léčivka má, popišme si nejdříve, jak vlastně vypadá. Benedikt lékařský, který náleží do čeledi hvězdicovitých, dorůstá do výšky půl až necelého jednoho metru. Při kontaktu s ním je třeba dávat si pozor, má totiž ostnatý nejenom pevný stonek, ale také listy. Ty jsou zároveň pokryté chloupky a mají zubatý okraj.  V červnu a červenci rostlina rozkvétá úbory žlutých trubkovitých květů, plodem jsou nažky s chmýrem.

Benedikt

Výjimečně hořká léčivka

Pro léčivé účinky se sbírá většinou celá nať rostliny, ze které se dělá nejčastěji nálev, který překvapí výrazně hořkou chutí. Je však třeba dávat pozor na dávkování, v opačném případě totiž může způsobit například nevolnost nebo dokonce zvracení. V rozumné míře je však benedikt lékařský doslova hojivým balzámem na zažívací potíže, uvádí se však i další zdraví prospěšné vlastnosti:

  • zlepšuje trávení, uklidňuje podrážděný žaludek
  • povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nechutenství
  • ulevuje při potížích se žlučníkem a játry
  • vyznačuje se antibakteriálním a antivirovým působením
  • má pročišťující a regenerační vliv na střeva
  • je bylinou se silným močopudným účinkem

Benedikt se používá nejenom vnitřně, ale odvar z něj je vhodný aplikovat například jako hojivé obklady k léčbě některých kožních onemocnění:

  • pomáhá urychlovat hojení poranění různého původu
  • na pokožku působí desinfekčně a protizánětlivě
  • má příznivý vliv při lupence a ekzému
  • lze jej využít jako podpůrný léčivý prostředek při pásovém oparu
  • dokáže usnadnit hojení bércových vředů

Benedikt? Nezbytná součást bylinných likérů!

Není divu, že si tato léčivka již před mnoha staletími vysloužila přezdívku posvěcený trn. A už od středověku si našla ještě jedno zajímavé využití, které kombinuje léčivé a chuťové vlastnosti – benedikt je oblíbenou součástí hořkých žaludečních likérů. Pro tyto účely se používá nejenom nať, ale někdy také kořen. Z rostliny se dokonce vyrábí víno, případně se do vína přidává a dodává mu tím specifickou chuť.

A ještě jedna zajímavost na úplný závěr. Dokonce také sušený květ benediktu našel své uplatnění, tentokrát v kuchyni. Někdy se totiž používá jako náhražka mnohem dražšího a vzácnějšího šafránu, také květ benediktu totiž dokáže připravovaný pokrm krásně obarvit a dodat mu žlutý odstín.

 

Použití Benediktu

Nať benediktu povzbuzuje vyměšování slin a žaludečních šťáv, v souladu s tím se podává při nechutenství a zažívacích potížích. V lidovém léčitelství se také užívá jako prostředek na hojení ran.

Účinné látky

Sesquiterpenlaktonové hořčiny, lignanlaktony, terpeny, kyselina benzoová, flavonoidy, minerální látky, draselné a hořečnaté soli

Výskyt

Benedikt lékařský pochází se Středomoří, zplaňuje ojediněle, proto se pěstuje ze semen.

Příprava Benediktu

Nálev - 1 čajovou lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 15 minut louhovat a poté scedíme. Užívá se obvykle 3x denně nalačno. 

Dávejte si pozor!

Benedikt se nedoporučuje při plicních chorobách, zvláště při zápalu plicNeužívat v těhotenství.

Lidové názvy Benediktu

Tato bylina je též známá pod názvy hořký bodlák, krasovlásek, ostropes, zaječí ouško.

Zajímavé odkazy