fb Bez černý - Flos sambuci nigri - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Bez černý

Čaj z květů černého bezu je výborným lékem na všechny nemoci z prochladnutí. Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie a čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky a mírně projímá, ... více o bezu černém

Latinský názevFlos sambuci nigri

Podbné jako Bez

Bez

Vše o bezu černém

Popis

Čaj z květů černého bezu je výborným lékem na všechny nemoci z prochladnutí. Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie a čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky a mírně projímá, čímž uvolňuje zácpu. Dále se čaj z květů černého bezu užívá k tišení křečovitých stavů trávicího traktu a při nadýmání.

Objevte kouzlo bezu, je výtečný pro zdraví i do kuchyně

Černý bez si pro jeho vynikající léčivé vlastnosti oblíbili již naši dávní předci před mnoha staletími. A rozhodně se jim nelze divit, vždyť ne nadarmo vzniklo známé staré přísloví, které praví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. Pojďme si proto představit tuto zajímavou rostlinu trochu blíže.

Běžný keř s neobyčejnými účinky

Domovinou černého bezu je evropský a částečně také asijský kontinent. Rovněž v naší přírodě se s ním lze setkat poměrně běžně, nejčastěji roste při okrajích lesů a remízků, podél polních cest a plotů, na mezích a svazích, případně na rumištích.

Bez květ

Je to nenáročný keř, který někdy vyrůstá až jako strom. Jeho zelené listy jsou lichozpeřené a po pěti uspořádané, lístky mají vejčitě protáhlý tvar. V pozdním jarním období upoutá rostlina výraznými vrcholíky krémově zbarvených silně aromatických (až zapáchajících) květů. Plodem jsou kulaté černé šťavnaté peckovice, které mají lesklý povrch a lidově se označují jako bezinky. Není bez zajímavosti, že v minulosti byly tyto plody přírodním barvivem, protože jejich dužina obsahuje sytou tmavočervenou až černofialovou šťávu. Dokonce také bezové dřevo nalezlo své ne příliš obvyklé uplatnění, je totiž vynikajícím materiálem pro zhotovování některých druhů hudebních nástrojů.

V přírodní lékárničce by bez chybět neměl

Již ve středověku a dokonce v dobách ještě dávnějších byl bez černý vyhledávaným přírodním léčivým prostředkem s téměř univerzálním použitím. Lidé dokonce věřili v jeho magické účinky. Zatímco dříve se používaly snad všechny části rostliny, v současnosti jsou nejvíce ceněné její květy a plody.

Léčivé vlastnosti květu bezu:

  • ulevuje při nachlazení a chřipce
  • snižuje tělesnou teplotu při horečce, podporuje pocení
  • rozpouští hleny, usnadňuje odkašlávání
  • je vhodný při bolesti v krku a chrapotu
  • příznivě působí na dýchací cesty, pomáhá při dušnosti
  • je vynikající při rýmě, zkracuje dobu její léčby
  • má močopudné účinky, je podpůrný prostředek při potížích s ledvinami a močovými cestami
  • účinný pomocník při zažívacích potížích včetně nevolnosti, střevní koliky a plynatosti
  • snižuje bolesti různého původu (vhodný při menstruačních křečích nebo migréně)
  • má výrazné antibakteriální účinky

Léčivé vlastnosti plodu bezu:

  • pomáhá při bolestech nervového původu včetně migrény
  • ulevuje při zánětu trojklaného nervu a dalších zánětech nervů
  • příznivě posiluje imunitní systém, je prevencí proti nachlazení
  • obsahuje mnohé zdraví prospěšné látky, mimo jiné vitaminy A, B a C
  • má antioxidační účinky
  • také plody bezu působí antibakteriálně

Kuchyňské využití květů a plodů bezu

Bez plod

V domácí kuchyni je možné využít květy i plody černého bezu, a to hned na několik různých způsobů. Populární jsou především kosmatice, což jsou smažené čerstvě natrhané květy bezu, které se mohou obalovat v klasickém trojobalu nebo namáčet v těstíčku. Květy se často používají také do limonády nebo při přípravě sirupů, oba nápoje krásně ochutí a dodají jim charakteristickou příjemnou vůni. Dělá se z nich rovněž bezový ocet.

Bezinky, tedy černé kulaté plody, jsou velice oblíbené pro přípravu chutných domácích likérů, dělává se z nich také neobvyklé víno. Používají se do domácích marmelád, rosolů a dalších zavařenin, je možné je použít k výrobě sirupů a šťáv.

Použití bezu černého

Květy bezu působí potopudně, močopudně, snižují horečku a příznivě působí na cévní stěny. Podávají se proto zejména při nachlazení a při chorobách cév. Plody černého bezu jsou bohaté na vitaminy a minerální látky, proto se z nich připravují šťávy a zavařeniny a lidové léčitelství je doporučuje při bolestech nervového původu. Květy lze zapékat v těstíčku.

Účinné látky

V květech flavonoidy, třísloviny, slizy, kyselina chlorogenová, v plodech flavonoidy, anthokyany jako sambucin, éterický olej, vitaminy, ovocné kyseliny, cukr, listy obsahují glykosidy kyseliny kyanovodíkové

Výskyt

Černý bez je všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, na jaře rozkvetlý intenzivně vonícími žlutobílými květy, na podzim zase odhaluje bohaté střapce sytě černých plodů. Roste na okrajích lesů, pasekách, ve světlých listnatých a lužních lesích, v křovinách, podél cest a lidských obydlí, na skládkách, v zahradách, na rumištích, podél vodních toků.

Příprava bezu černého

Nálev - 2 lžičky drogy se přelijí 1/4 l vroucí vody a nechají se 15 minut louhovat. Užívá se obvykle 3x denně, můžete osladit medem. 

Dávejte si pozor!

Šťáva z plodů vyžaduje tepelné zpracování, jinak může způsobit nevolnost!

Lidové názvy bezu černého

Tato bylina je známa také pod názvy baza, bazičky, beza, bez domácí, bezinky, bez psí, bez smradlavý, bezoví, bezový květ, bílý bez, bzí, bzina, bzinčí, bzinky, černá bzinka, habzina, habžina, hulák, hular, hural, chebst, chebz, kašička, kozíček, kobzinky, kozičky, psí víno léčivé, psounský bez, pukač, smradinka, smradinky, smradlavej bez, smradlavka nebo zebrový květ.

Zajímavé odkazy