fb Bez černý - Sambuci fructus - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Bez černý

Plody černého bezu působí analgeticky- zmírňují bolest, osvědčily se zejména při migrénách, neuralgiích, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů, zde působí i protizánětlivě. V homeopatii ... více o bezu černém

Latinský názevSambuci fructus

Podbné jako Bez

Bez

Vše o bezu černém

Popis

Plody černého bezu působí analgeticky- zmírňují bolest, osvědčily se zejména při migrénách, neuralgiích, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů, zde působí i protizánětlivě. V homeopatii se podávají přípravky z květů černého bezu při zánětech dýchacích cest.

Plody černého bezu tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů, například trojklanného nervu, sedacího nervu a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Při všech těchto bolestech se doporučuje třikrát denně šálek odvaru nebo sirupu z bezových plodů, který můžeme ředit vodou. Vhodným doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým extraktem z listu z černého bezu.

Použití bezu černého

Plody černého bezu jsou bohaté na vitaminy a minerální látky, mohou se sušit, zalít vínem, z čerstých se připravují šťávy, sirupy a zavařeniny. Plody černého bezu sbíráme téměř zralé, přebereme, ponecháme jen černé a zdravé plody, zelené a poškozené odstraníme.

Účinné látky

Plody černého bezu obsahují flavonoidy, anthokyany jako sambucin, éterický olej, vitaminy, ovocné kyseliny, cukr, listy obsahují glykosidy kyseliny kyanovodíkové

Výskyt

Černý bez je všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, na jaře rozkvetlý intenzivně vonícími žlutobílými květy, na podzim zase odhaluje bohaté střapce sytě černých plodů. Roste na okrajích lesů, pasekách, ve světlých listnatých a lužních lesích, v křovinách, podél cest a lidských obydlí, na skládkách, v zahradách, na rumištích, podél vodních toků.

Příprava bezu černého

Nálev -1 lžička sušených plodů se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá 10 minut louhovat. Užívá se 3x denně. Bezový sirup. Na 1 l přebraných, čistých a zralých bobulí přidáme 1/4l vody a 15 min je pomalu vaříme,  pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy přidáme 1/2 kg nerafinovaného přírodního cukru a ještě 10 mnut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout. Sirup užíváme 3x denně po 1/2 dl.

Dávejte si pozor!

Syrové plody černého bezu mají projímavý účinek.

Zajímavé odkazy