fb Brusinka obecná - Herba vitis idaeae - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Brusinka obecná

Brusinka se používá k léčbě zánětů horních a dolních cest močových a jejich dezinfekci. Brusinka mění PH moči na zásaditější, čímž ji zbavuje infekcí. Pomáhá také při zánětech žlučových ... více o brusince

Latinský názevHerba vitis idaeae

Vše o brusince

Popis

Brusinka se používá k léčbě zánětů horních a dolních cest močových a jejich dezinfekci. Brusinka mění PH moči na zásaditější, čímž ji zbavuje infekcí. Pomáhá také při zánětech žlučových cest a podpůrně se podává při léčbě cukrovky.

Brusinka svými vlastnostmi příznivě napomáhá dezinfekci močových cest. V lidovém léčitelství se užívá při bakteriálních infekcích močového ústrojí. Používá se jako prostředek proti průjmu, k léčbě zánětů střev a přidává se do čajových směsí pro diabetiky. Podává se nejčastěji ve formě macerátu (droga se louhuje 8 hodin a před použitím se nechá projít krátkým, jen několika sekundovým varem). Velká podobnost brusinky s medvědicí lékařskou se projevuje i ve složení jejich obsahových látek, vlivem nižšího obsahu arbutinu je potřeba užívat vyšší dávky, avšak díky nižšímu obsahu tříslovin je chuť brusinkových listů příjemnější. Výrazné dezinfekční účinky vykazuje i prášek ze sušených plodů. 

Použití brusinky

V lidovém léčitelství se list používá jako složka čajových směsí s močopudným a dezinfekčním účinkem, pomáhá obzvlášť při zánětech močových cest, výrazně působí při zánětech cest žlučových. Je vhodná jako mírný prostředek při průjmech a podobně jako borůvkové listy bývá součástí čajových směsí určených k léčbě cukrovky a při chorobách žlučníku. 

Účinné látky

Obsahuje fenolický glykosid arbutin (asi 5%), flavonoidy, třísloviny, kyselinu gallovou, benzoovou a šťavelovou, hydrocholin, cholesterin, tanin, vaccinin, trochu vitamínu C a další látky, ze stopových prvků je zajímavý zejména hořčík. Plody obsahují podobné látky, mají ale více cukru, barviv, kyseliny šťavelové a vitamínu C. Droga obsahuje látky velmi podobné medvědici lékařské

Výskyt

Světlé lesy, vřesoviště, rašeliniště, pastviny, písčiny, skály, kosodřeviny, horské louky

Lidové názvy brusinky

Tato bylina je známa také pod názvy brusinky červené, bruslinka, brusnice, červená borůvka, kalina, kalinka, kyhančí, kyhanka, kyselinka nebo kyselinky

Příprava brusinky

Nálev - čaj připravíme zalitím 2 čajových lžiček 1/4 l vroucí vody, pokud čaj připravujeme v konvici, přidáme 1 lžičku navíc. Ponechte zakryté 15 minut vylouhovat, poté přeceďte. Užívá se 3x denně. Z plodů brusinky se dají připravit kompoty, sirupy, marmelády a jiné.

Dávejte si pozor!

Droga nemá nežádoucí účinky, ale neměla by být podávána dlouhodobě - déle než 2 měsíce najednou a ne více než čtyři měsíce v roce. Nedoporučuje se při těžších poruchách jater, plody by neměly být užívány vzhledem k vyššímu obsahu kyseliny šťavelové při ledvinové dietě.

Zajímavé odkazy