fb Čága Rezavec šikmý - Inonotus obliquus - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Čága Rezavec šikmý

Čaga houba je jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny pantothenové, která je důležitá pro činnost nadledvinek a trávicího systému. Jedná se o čistě přírodní produkt, který se nedá pěstovat a vyskytuje ... více o čaze

Latinský názevInonotus obliquus
Čága

Vše o čaze

Popis

Čaga houba je jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny pantothenové, která je důležitá pro činnost nadledvinek a trávicího systému. Jedná se o čistě přírodní produkt, který se nedá pěstovat a vyskytuje se velmi zřídka. Obsahuje vysoké množství přírodního melaninu s podobnou molekulární strukturou jako melanin lidských buněk, a tak přirozeně proniká a působí v úrovni buněk.

Čaga působí podpůrně při léčbě mnoha civilzačních nemocí, jakými jsou například zhoubné novotvary prsu a dělohy, záněty a zhoubné bujení žaludku, onemocnění dvanácterníku, slinivky a sleziny, žaludečních vředech, zánětu jater, cukrovka, různá autoimunitní onemocnění, Crohnova choroba. Velmi účinná je čaga při posilování imunity. Mezi hlavní složky patří betaglukany.

Použití čagy

Zvyšuje odolnost organismu vůči infekčním chorobám. Podpůrně působí při léčbě cévních nemocí a nemocí krvetvorby, hypertenze, napomáhá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Účinné látky

Ergo steroly, melanin, beta glukany, saponiny, steroly, triterpeny, SOD, aminokyselinové komplexy, stopové prvky, dvojsytné alkoholy ze skupiny triterpenů jako betulin, inoitodiol a obliquol, dále polysacharidy, steroidy, chromogeny, puriny, sloučeniny křemíku, železa, hliníku, vápníku, hořčíku, zinku, měďi, manganu a draslíku.

Výskyt

Houba čaga roste zejména na Sibiři a je to vlastně druh choroše. Nejvíce roste na břízách, dále na jilmu, jasanu či jeřabině.Čaga rostoucí na břízách přejímá nutriční hodnoty tohoto stromu a má nejvyšší léčivé účinky. Čaga je na povrchu černá, na řezu má hnědavé zabarvení.

Příprava čagy

Odvar z léčivé houby lze přiravit několika způsoby. Vyberte si, který bude nejvíce vyhovovat Vám.

Jednu polévkovou lžíci prášku louhujeme přes noc v 2,5 l studené vody, ráno ve stejné vodě 5 minut povaříme. Dalších 5 minut necháme vyluhovat a poté scedíme. Čaj popíjíme v malých dávkách několikrát denně nalačno, alespoň půl hodiny před jídlem.

Jednu lžičku čagy přelijeme 1/4 l vroucí vody a necháme 1 hodinu vylouhovat, poté přecedíme. Užívá se 3x denně šálek, nejlépe před jídlem. Kúra by měla trvat alespoň 1 měsíc.

Zajímavé odkazy