fb Čekanka obecná - Radix cichorii - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Čekanka obecná

Kořen čekanky povzbuzuje chuť k jídlu a působí mírně žlučopudně. Čekanka čistí krev, játra, slezinu a ledviny. Je mírně močopudná a trochu projímavá, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč, ... více o Čekance

Latinský názevRadix cichorii
Čekanka

Vše o Čekance

Popis

Kořen čekanky povzbuzuje chuť k jídlu a působí mírně žlučopudně. Čekanka čistí krev, játra, slezinu a ledviny. Je mírně močopudná a trochu projímavá, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč, při otravách jater působí jako protijed. Zevně lze použít odvar z čekanky jako obklad na bolavé klouby a při některých ekzémech, kožních vyrážkách a vředech. Pražením se z kořene získává náhražka kávy - cikorka.    

Čekankový kořen podporuje látkovou výměnu, užívá se při žlučových kaméncích, zánětech močových cest, při ledvinových kaméncích a při nechutenství a zácpě. Dle J.A.Zentricha léčí záněty zažívacího ústrojí, zlepšuje činnost srdce, příznivě působí na funkci jater a žlučníku. Zevně lze čekanku aplikovat při očních zánětech (užívá se výhradně květ) nebo na zanícené či opuchlé klouby. V trávícím ústrojí působí protizánětlivě, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy. Působí také proti častému nočnímu buzení. Nápoje z čekanky jsou povzbudivým prostředkem k trávení většího množství jednotvárné potravy. Čekanka je úplně neškodná, lze ji užívat v obvyklém dávkování ve směsích i samostatně a dlouhodobě. Homeopatické přípravky se podávají při špatném trávení.

Použití Čekanky

Kořen čekanky se používá pro zvýšení chuti k jídlu i jako mírné projímadlo při zácpě. Odvarem z kořene čekanky se dají neutralizovat nevýhodné efekty kávy, nervozita a nespavost. Pozitivně působí při léčbě žloutenky i v léčbě nemocí sleziny. 

Účinné látky

Kořen čekanky obsahuje glykosidickou hořčinu intybin -reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy- dále inulin -15 až 20%, podle některých zdrojů i 40% -  silici, cholin, třísloviny, manit, arginin, sliz, flavonoidy, terpenové hořčiny a minerální látky.  

Výskyt

Čekanku potkáme téměř všude, podél cest, na železničních náspech, polích, mýtinách, sušších loukách, na mezích a v příkopech.

Příprava Čekanky

Nálev - čaj - jednu čajovou lžičku kořene čekanky zalijeme 1/4 l vroucí vody, zakryjeme a necháme 15 minut vylouhovat. Užívá se 2 - 3x denně. Odvar na zevní použití připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci kořene čekanky přelijeme 1/4 l vody a přivedeme k varu. Poté necháme 15 minut louhovat a scedíme. Užívá se 2x denně, ráno a večer.

Lidové názvy Čekanky

Tato bylina je známa také pod názvy bylina sv. Petra, cigorie, cigorka, cichorie, cikorie, cikorka, čagánek, čaganka, čakánek, čakanka, čekanec, čekánek, hanička, intubus, intybus, koření kozího cecku, koření podražníkové, koření sv. Petra, kozí cecek menší, německá káva, pocestník, podražník, polní locika, pruská káva, snoubenka slunce nebo strážce cest.

Zajímavé odkazy