fb Červená řepa - - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Červená řepa

Červená řepa je vysoce zásaditá a je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně pomáhá bojovat s často rozšířenými mykózami. Obsahuje dostatek selenu a dalších ... více o Červené řepě

Červená řepa

Vše o Červené řepě

Popis

Červená řepa je vysoce zásaditá a je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně pomáhá bojovat s často rozšířenými mykózami. Obsahuje dostatek selenu a dalších minerálů, je zásobárnou přírodních látek prospěšných našemu tělu a bránících rozvoji nádorových onemocnění. Červená řepa zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži. Kromě červeného barviva, které je důležitým antioxidantem, červená řepa obsahuje i vzácné stopové prvky rubidium a cezium.

Červená řepa reguluje krevní oběh, léčí ekzémy. Je vhodná při dietách, onemocněních jater i při žaludečních potížích, pomůže zlepšit stav nehtů, vlasů a pokožky. Regeneruje celý organismus a zpomaluje stárnutí. Vláknina v řepě podporuje pravidelné vyprazdňování, pomáhá vylučovat toxické látky z organismu. Snižuje vstřebávání cholesterolu ve střevech, čímž následně sníží hladinu cholesterolu v krvi. Draslík, hořčík, vápník brání překyselení organismu. Blahodárně působí při dně a zvýšené hladině kyseliny močové v krvi. Červená řepa účinkuje jako prevence bujení v tlustém střevě. 

Použití Červené řepy

Protože chuť samotné šťávy z řepy není nejpříjemnější, doporučuje se smíchat ji se šťávou z jiné zeleniny nebo osladit medem, ochutit citronem či limetkou. Aby se předešlo trávicím problémům, nemělo by se jí najednou vypít více než 0.5 až 1dcl. Nastrouhanou syrovou řepu je vhodné doplnit kvalitním rostlinným olejem. Vláknina červené řepy podporuje peristaltiku střev, čímž odstraňuje zácpu, podporuje činnost žaludku a žlučníku, odstraňuje z těla jedovaté látky a těžké kovy, vytváří a posiluje vazivové tkáně, čímž zpevňuje pokožku,zesiluje stěny cév, zlepšuje využití bílkovin, zajišťuje duševní pohodu, napomáhá při alergiích, aktivuje tvorbu červených krvinek, má kladný vliv na revma a je cenným pomocníkem v boji proti mykózám.

 

Účinné látky

Červená řepa obsahuje draslík, hořčík, vápník, měď, zinek, jód, křemík, selen, rubidium, cezium, kyselinu listovou, vitamín C, E

Výskyt

V současnosti se červená řepa nejvíce pěstuje ve východní Evropě a v USA a existuje celá řada kulturních odrůd, které se od sebe liší tvarem i barvou. 

Příprava Červené řepy

Šťávu smíchanou s medem užívejte při vysokém krevním tlaku.  

Dávejte si pozor!

Více než 100 ml surové šťávy může vyvolat nevolnost, závratě či žaludeční křeče. Smíchejte ji například i s mrkvovou šťávou. Dobře před polknutím prosliňte.