fb Fazole obecný - Fructus phaseoli - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření

Fazole obecný

Fazolové lusky se v lidovém léčitelství používají do čajových směsí pro diabetiky ke snižování hladiny krevního cukru, dále do urologických směsí pro svůj močopudný účinek a ke snižování ... více o Fazoli

Latinský názevFructus phaseoli
Fazole

Vše o Fazoli

Popis

Fazolové lusky se v lidovém léčitelství používají do čajových směsí pro diabetiky ke snižování hladiny krevního cukru, dále do urologických směsí pro svůj močopudný účinek a ke snižování vysokého krevního tlaku. Též se používá při zadržování vody v těle. 

Tato prastará kulturní rostlina jihoamerických indiánů má kromě výživné hodnoty i velmi dobré léčivé vlastnosti. K tomuto použití slouží suché chlopně fazolových lusků neboli oplodí. Největší hodnotou fazolového oplodí je velký obsah „rostlinného inzulinu", pro který je fazol spolu s borůvkou základní složkou čajů proti cukrovce. Ke snížení hladiny cukru v krvi poslouží fazolové lusky i samostatně, ale ve směsi s jinými bylinami se jejich účinek znásobí. Fazol obecný je rostlina značně močopudná. Fazol se přidává do mnohých čajových směsí při různých močových i ledvinových potížích, zvláště při tvorbě písku ve vylučovacím ústrojí. Svou močopudností pomáhá fazol i při revmatických bolestech, při dně a vodnatelnosti, prospívá také při poruchách látkové přeměny, při vysokém krevním tlaku a poruchách srdeční činnosti. Fazolové lusky jako bylina nemají žádné nepříznivé účinky a v obvyklém dávkování je lze užívat i dlouhodobě.

Použití Fazole

Fazolové lusky slouží jako pomocné antidiabetikum a mírné diuretikum. Působí při zadržování vody v těle a při nemocech ledvin a močových cest. Jako pomocný lék se fazolové lusky používají k léčbě lehkých forem cukrovky. Předpisuje se ve formě čajů, obyčejně v kombinaci s látkami povzbuzujícími chuť k jídlu.

Účinné látky

Suché plodní obaly fazolu obsahují aminokyseliny, např. arginin, asparagin, tryptofan, fenylalanin, trigonellin a cholin. menší množství kyseliny křemičité, fosfáty a soli chromu. 

Výskyt

Fazol pochází z tropické Ameriky. Pěstuje se v několika odrůdách na polích i na zahradách všude v Evropě. Pro léčivé účely se dává přednost velkosemenným druhům s masitými lusky.

Lidové názvy Fazole

Jeho velká semena byla známá pod různými lidovými názvy např. šváby, švábky, pecoky nebo bugárky

Příprava Fazole

Vnitřně se užívá zahuštěný odvar - asi 4 hrsti rozmělněných lusků se nechá několik hodin bobtnat ve 2 litrech vody a pak se varem odpaří asi na půl litru tekutiny. Pije se před jídlem. 

Dávejte si pozor!

Zelené fazole (lusky s nezralými semeny) mohou u náchylných lidí vyvolat kožní onemocnění způsobené toxalbuminem fasinem, kterému se v konzervárnách říká "fazolový svrab". Fasin se rozkládá varem. U někoho se mohou objevit i dávení a průjmy, záněty střev apod.

Zajímavé odkazy