fb Hercampuri - Gentianella alborosea - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Hercampuri

Hercampuri - andská rostlina, známá již za časů civilizace Inků a využívaná místními obyvateli v etnické medicíně. Je jednou ze tří užívaných očistných bylin. V poslední době získává popularitu ... více o Hercampuri

Latinský názevGentianella alborosea
Hercampuri

Vše o Hercampuri

Popis

Hercampuri - andská rostlina, známá již za časů civilizace Inků a využívaná místními obyvateli v etnické medicíně. Je jednou ze tří užívaných očistných bylin. V poslední době získává popularitu jako doplněk stravy s detoxikačními vlastnostmi a příznivými účinky na organismus, může napomáhat jeho správné činnosti, zmírňovat následky špatné skladby stravy, nezdravého životního stylu a prostředí.

Ve fytoterapii se užívá celá nadzemní část rostliny. Odvary z hercampuri jsou charakteristické velmi hořkou chutí. Byly známy již za časů civilizace Inků a používaly se ke snížení horečky a při bolestech žaludku. Odvary mají vlastnosti močopudné, čistí krev, zvyšují tvorbu žluči a usnadňují její vylučování, a tím pomáhájí předcházet vzniku žlučových kamínků. Eliminují z organizmu cholesterol a jsou dobrým regulátorem metabolizmu tuků, usnadňují snížení váhy při otylosti. Mimo to upravují funkce trávicího traktu, mírní bolesti žaludku, podporují činnost ledvin a jater, pomáhají při cukrovce a trávení. V současnosti se nejvíce používají ke snížení hladiny cholesterolu, očistě a regeneraci jater.
Poslední výzkumy potvrzují i použitelnost Hercampuri při léčbě leukémie. Po Manayupě je to druhá nejužívanější očistná rostlina. Nenechte se odradit hořkou chutí byliny, je neobvykle účinná. Podle zkušeností tradiční medicíny i současné vědy se používá při léčbě jaterních chorob (cirhóze, virových zánětech), cukrovce, otylosti, zvýšené hladině cholesterolu, očistě krve, regeneraci a povzbuzení funkce jater a žlučníku, úpravě metabolismu a s tím spojeném odbourávání tuků.

Účinné látky

monoterpeny pentanové - amarosverin, amarogentin, sesterpenoidy - nitidazin, nitiol, flavonoidy - izioorientin, magniferin, xantony - norsvertianin, demetylobellidifolin, svertianin, steroly - cholesterol, stigmasterol, ergosterol, saponiny, taniny, třísloviny, kyselina gencianová, minerály - Al, Ca, K, Na, Mg. 
 

Výskyt

Hercampuri roste v těžko přístupných polohách peruánských And, v drsných klimatických podmínkách ve výškách 3.500 - 4.300 m n. m. Rostlina dorůstá výšky 15 cm. Lodyha je tmavohnědá, malé lísky žlutavě zelené až tmavozelené a kalichovité květy lilové, fialové až tmavomodré. Plody obsahují množství hnědých nebo černých semen.

Příprava Hercampuri

Na přípravu odvaru zalijte 1 lžíci (1 g) byliny 1 l studené vody, přiveďte k varu a na mírném ohni 5 minut povařte. Sceďte a pijte 3x denně šálek. Nenechte se odradit hořkou chutí byliny. Doporučujeme začínat od slabších dávek a postupně je zvyšovat, snadněji si zvyknete na jejich chuť.

Dávejte si pozor!

Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy a osoby s vředovým onemocněním žaludku a dvanáctníku. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Neužívejte dlouhodobě, maximálně po dobu 2 měsíců, poté musí následovat přestávka.