fb Hloh obecný Hložinky - Fructus crataegi - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Hloh obecný Hložinky

Hlavní a nejvýznamnější použití hlohu je na srdeční nemoci. Posiluje a prokrvuje srdeční sval, uklidňuje i povzbuzuje činnost srdce, odstraňuje silné bušení a arytmii, rozšiřuje věnčité cévy srdce. ... více o hlohu plodu

Latinský názevFructus crataegi
Hloh

Vše o hlohu plodu

Popis

Hlavní a nejvýznamnější použití hlohu je na srdeční nemoci. Posiluje a prokrvuje srdeční sval, uklidňuje i povzbuzuje činnost srdce, odstraňuje silné bušení a arytmii, rozšiřuje věnčité cévy srdce. Čaj z hlohu pomáhá při celkové únavě, nedostatku energie, pocitech strachu a nervozity, při závratích, těžkém dýchání a při hučení v uších. 

Hloh okouzlí nejen krásou svých květů

Na hloh můžeme v naší přírodě natrefit poměrně běžně, většinou nás upoutá v době, kdy nádherně rozkvétá záplavou bílých květů. Kromě svého dekorativního vzhledu je však ceněný také pro své prospěšné účinky na lidské zdraví, vynikající je zejména pro správnou funkci srdce a krevního oběhu.

Keř, který vyniká v přírodě i v zahradách

Pod názvem hloh se ukrývá rod keřů a stromů, z nichž ty nejvyšší dorůstají do výšky až 12 metrů. Hlohy, se kterými se můžeme setkat nejenom v Evropě, ale také na asijské a americkém kontinentu, náleží do čeledi růžovitých a zahrnují několik set rozličných druhů. S touto léčivou rostlinou se můžeme setkat také u nás, nejčastěji na slunných polohách při okrajích lesních porostů nebo ve svazích. V našem prostředí je domácí hloh obecný a hloh jednosemenný.

Hloh upoutá především svými hojnými květy, které jsou nejčastěji bělostně bílé, ale u některých druhů mají taktéž červený či něžný růžový odstín. Plodem jsou červeně zbarvené malvice, pro které se vžilo lidové pojmenování hložinky. Rostlina je většinou rozvětvená a trnitá, její laločnaté listy jsou sytě zelené s oboustranně lesklým povrchem.

Hloh

Výtečný pomocník při srdečních potížích

Ze zdravotního hlediska je nejcennější částí rostliny její květ, který se suší a připravuje nejčastěji v podobě nálevu. Spektrum jeho příznivých účinků na lidské zdraví je opravdu široké, ale nejvýznamnější je jeho pozitivní působení na srdce a cévy:

  • celkově povzbuzuje a zároveň stabilizuje činnost srdce
  • zlepšuje správnou funkci srdečního svalu, napomáhá jeho prokrvení
  • blahodárně působí při rozličných srdečních chorobách (např. angina pectoris, arytmie)
  • působí jako prevence proti infarktu myokardu
  • rozšiřuje tepny a cévy, zlepšuje jejich průchodnost
  • obecně zlepšuje krevní oběh, reguluje vysoký i nízký krevní tlak

Není divu, že hloh si vysloužil malebné lidové pojmenování – srdeční chléb. Mimo výše uvedené účinky se však používá také jako uklidňující prostředek, který napomáhá při stresové zátěži a potížích s nespavostí. Dokáže ulevit při úzkosti a nervozitě, je vhodným pomocníkem rovněž při pocitech únavy a celkové vyčerpanosti, a to psychického i fyzického charakteru.

Kromě samotných květů jsou léčivé také listy hlohu, byť se uvádí, že jejich zdravotní účinek je o něco slabší. Je také možné vyzkoušet kombinaci květů i listů. Pro zevní použití slouží tinktura, která má schopnost ulevovat při bolesti svalů a kloubů, pomáhá například při revmatoidní artritidě.

Hložinky oslní hospodyňky

V posledních letech roste popularita různého využití darů přírody. Pokud jste rovněž podlehli tomu trendu, pak vězte, že hložinky, které dozrávají na podzim, jsou doslova malým přírodním zázrakem. Výhod mají celou řadu a není to žádná novinka, protože naši předci tyto drobné plody vyhledávali a sbírali již před dlouhými tisíci lety.

Hložnky nejenže výtečně sladkokysele chutnají, ale také ony obsahují spektrum pro lidské tělo užitečných látek, zmiňme alespoň komplex vitaminů B, vitamin C, flavonoidy nebo třísloviny. Jsou vynikající pro přípravu čaje včetně pečeného, hodí se také na výrobu domácího sirupu, šťáv, marmelád a dalších zavařenin, případně kompotů. Lze je použít nejenom do směsí s dalšími druhy plodů, ale rovněž samotné. Mnozí nedají dopustit na víno nebo likéry právě z hložinek.

 

Účinné látky

plody obsahují vitamín C, B, karoteny, flavonoidy, třísloviny, glykosidy, pektiny a cukry.

Výskyt

Okraje lesů, křovinaté stráně, meze, pastviny, podél cest. Existují i vyšlechtěné zahradní kultivary, které zdobí zahrady a parky.

Příprava hlohu plodu

Odvar z plodů - 2 polévkové lžíce povaříme 10 minut v 1/2 l vody. Užívá se 2x denně. Z čerstvých plodů lze připravit čerstvou šťávu.

Dávejte si pozor!

Nevhodné pro těhotné a kojící ženy. 

Lidové názvy hlohu plodu

Srdeční chléb, Hložinky, Pluháč, Luhovec, Hložek, Trn, Bohyně, Loh, Loch

Zajímavé odkazy