Ibišek súdánský
Květy ibišku obsahují vitaminy - zejména vitamin C, vitamín B5, dále minerální látky, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík. Díky obsahu látek s příznivým vlivem ... více o Ibišku
Latinský název | Flos hibiscus |
---|
Vše o Ibišku
Popis
Květy ibišku obsahují vitaminy - zejména vitamin C, vitamín B5, dále minerální látky, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík. Díky obsahu látek s příznivým vlivem na trávicí soustavu a díky nízké energetické hodnotě jsou vhodné pro osoby držící redukční dietu. Z květů ibišku se lisuje olej, který se používá zejména k parfémování likérů. Ibišek se používá jako aromatikum a barvivo do čajových směsí a osvěžujících nápojů, kterým dodává výrazně červenou barvu a kyselejší chuť.
Pomáhá při nedostatečné funkci, plic, srdce a sleziny. Má protikřečové účinky ve svalstvu dělohy a střev. Působí sedativně a tiší nejrůznější křeče, ať jde o kašel, žaludeční či břišní spasma. Snižuje krevní tlak. Má antibakteriální efekt a ve vyšších dávkách eliminuje parazity ve střevech.
Účinné látky
Ibišek obsahuje řadu biologicky aktivních látek: quercetin, kaempferol, apigenidin, pelargonidin, cyanin, cyanidin, teraxeryl acetát, cyklopeptidové alkaloidy, ß-sitosterol, kys. šťavelovou, kys. citronovou, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamin C, karoten a mastné kyseliny, dále minerální látky, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík.
Výskyt
Pěstuje se ve velkém v Africe, Asii, v Jižní Americe a na jihu Evropy.
Příprava Ibišku
Nálev-čaj - jednu lžičku ibišku zalijte 1/4 l vroucí vody a 10 minut louhujte. Užívá se až 4x denně. Připravujte vždy čerstvý.
Dávejte si pozor!
Květ ibišku je vhodný i pro těhotné a kojící ženy
Lidové názvy Ibišku
tato bylina je známá též pod názvy čínská růže