Jablečník obecný
Jablečník se používá k povzbuzení chuti k jídlu, zlepšení tvorby a odtoku žluče a posílení trávicího traktu. Čaj z jablečníku zmírní průjmová onemocnění a napomůže k uvolnění hlenů při zánětech ... více o Jablečníku
Latinský název | Herba marrubii |
---|
Vše o Jablečníku
Popis
Jablečník se používá k povzbuzení chuti k jídlu, zlepšení tvorby a odtoku žluče a posílení trávicího traktu. Čaj z jablečníku zmírní průjmová onemocnění a napomůže k uvolnění hlenů při zánětech průdušek. Jablečník ovlivňuje nervovou soustavu a může upravovat nepravidelnou a zrychlenou činnost srdce. Zevně se nať jablečníku používá k ošetření mokvajících a špatně se hojících ran, formou obkladů nebo koupelí.
Již staří Řekové a Egypťané znali jablečník jako prostředek proti kašli. Jablečník působí příznivě na dýchací cesty, při zahlenění, při chronickém zánětu průdušek. Hořká chuť předurčuje jablečník k léčení chorob trávicího traktu. Je velmi dobrý na choroby jater a žlučníku, podporuje tvorbu žluči, uvolňuje žlučové kameny, pomáhá při žloutence, neboť posiluje činnost jater. Hlavní význam jablečníku - má příznivé účinky na srdce. Pro toto použití se osvědčil s hlohem, neboť působí podobně mírně a neškodně, takže ho můžeme užívat i dlouhodobě. Jablečník svými účinky pomáhá zmírňovat bolesti při menstruaci a je dobrý i na průdušky. Nať jablečníku krátce povařená v trošce sádla se může zevně přikládat na různá kožní onemocnění, na ztvrdlou pokožku i na hnisající, těžko se hojící rány.
Použití Jablečníku
Pomáhá při srdečních neurózách a zrychleném a nepravidelném tepu - arytmii. Při poruchách trávení stimuluje chuť k jídlu a zlepšuje vylučování žluči. Působí protiprůjmově, jako antiseptikum a koření zmírňující záněty.
Účinné látky
Droga obsahuje hořčiny, z nichž nejdůležitější je marrubiin, asi 7 % tříslovin, dále silice, saponiny, pryskyřice, sliz, tanin, cholin, lipidy a další látky.
Výskyt
Okolí obcí, podél cest, rumiště, suché pastviny a stráně, štěrkoviště, kamenitá místa
Příprava Jablečníku
Nálev - čaj připravíme zalitím 1 čajové lžičky sušené natě 1/4 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10-15 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 2 - 3 x denně. Sirup -100 g sušeného jablečníku zalijeme 0,7 l studené převařené vody a 24 hodin macerujeme. Následující den scedíme a tekutinu svaříme s 0,5 kg cukru. Vaříme do zhoustnutí. Slijeme do vyvařených skleniček a uložíme v chladu. Užívá se 3x denně 1 lžička.
Lidové názvy Jablečníku
Tato bylina je známa také pod názvy buřina bílá, buřina lékařská, býčí krev, dunda, jablečník bílý, jablečník vonný, jablounek, jablouneklas, samaritánka, šedivá zelina, šedivek, šedivka, šedivka zelená, vonný klas nebo vonoklas.