fb Jahodník obecný - Folium Fragariae - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření

Jahodník obecný

Jahodníkový list se používá jako sílící prostředek v době rekonvalescence, neboť obsahuje značné množství minerálních látek a vitamin C. Používá se k dezinfekci při průjmových onemocněních, při ... více o Jahodníku

Latinský názevFolium Fragariae
Jahodník

Vše o Jahodníku

Popis

Jahodníkový list se používá jako sílící prostředek v době rekonvalescence, neboť obsahuje značné množství minerálních látek a vitamin C. Používá se k dezinfekci při průjmových onemocněních, při chorobách ledvin a ledvinových kaméncích. Zevně se jahodník může použít v obkladech při krvácivých hemeroidech a mokvaných ranách.

Jahodník působí mírně svíravě a protizánětlivě, užívá se při zánětech střevní sliznice spojených s průjmy, zlepšuje metabolismus kyseliny močové, snižuje lámavost vlásečnic. Jako kloktadlo se jahodníku užívá při zánětech v ústní dutině či při zápachu z úst. Chvála jahodníkového čaje nemá konce, protože čaj je nejen lahodný a chutný, ale i mimořádně zdravý. Proslulý botanik Linné jím léčil například dlouhotrvající dnu. Jahodník pomáhá při léčení cévních obtíží, při hemeroidech a při chudokrevnosti. Hlavní přednost jahodníku spočívá v širokém a všestranném působení na celý organismus. Můžeme jej užívat neomezeně, tím se stává nejdůležitější, zdravotně preventivní rostlinou. Každý kdo si chce zachovat zdraví, měl by častěji pít jahodový čaj. Je výborný i samostatně, ještě lepší je však v kombinaci s plody šípku a listy borůvky, maliníku a ostružiníku. Plody obsahují značné množství vitaminů A,B a C, působí mírně močopudně, čistí krev a upravují trávení a stolici.

Použití Jahodníku

Jahodník má svíravé a stahující účinky, pije se jako močopudný prostředek s účinkem proti kožním vyrážkám. Používá se do čajových směsí při jarních bylinných kůrách. Je posilujícím prostředkem pro rekonvalescenty.

Účinné látky

Obsahuje až 10% tříslovin, flavonoidy, kvercitrin, kvercetin, třísloviny, vitamín C, draslík 

Výskyt

Paseky, světlé lesy, lesní okraje a cesty, lesní křovinaté stráně, sutě, příkopy.

Lidové názvy Jahodníku

Tato bylina je známa také pod názvy červené jahody, jahodníček, jahodník pospolitý, podzemek, podzemská jahoda, zemnice nebo zemské jahody.

Příprava Jahodníku

Nálev - čaj připravíme zalitím 1 lžičky listů jahodníku 1/4 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 3 – 5 x denně. Jemný čaj - 1 čajovou lžičku listu jahodníku, 1 díl maliníku a 1 díl ostružiníku spaříme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a ještě horké užíváme 3x denně. U lidí alergických na čerstvé jahody, může nastat nežádoucí reakce také na tuto drogu!

Zajímavé odkazy