fb Jalovec červený červenoplodý - Juniperus oxycedrus - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření

Jalovec červený červenoplodý

Jalovčinky, plody jalovce obecného, jsou výborným kořením i důležitou složkou při výrobě ginu a jiných alkoholických nápojů. Podobně však můžeme využít také plody méně známého a vzácnějšího ... více o Jalovci

Latinský názevJuniperus oxycedrus

Podbné jako Jalovec červený

Vše o Jalovci

Popis

Jalovčinky, plody jalovce obecného, jsou výborným kořením i důležitou složkou při výrobě ginu a jiných alkoholických nápojů. Podobně však můžeme využít také plody méně známého a vzácnějšího jalovce červenoplodého.

Jalovec červenoplodý se hodí nejen do kuchyně

Rozmanitá krása jalovců

Jalovce (latinsky Juniperus) jsou jehličnany z čeledi cypřišovitých. Zahrnují několik desítek druhů, které se od sebe navzájem odlišují především barvou jehliček a vzrůstem. Můžeme se tak setkat se stromem, keřem či nízkou plazivou formou. Samotná dřevina poutá pozornost tenkými a ostrými jehličnatými listy, které neopadají ani přes zimu. Kvete v průběhu jarních měsíců, ale dužnaté plody připomínající bobule dozrávají pouze jedenkrát za 2-3 roky. Rostlině vyhovuje spíše slunná poloha a lehká půda, dokáže se však přizpůsobit i extrémním podmínkám. Jalovec je rozšířen zejména v Evropě, Asii, Severní a Střední Americe a v některých oblastech Afriky.

Jalovec červený

Mezi nejznámější druhy patří jalovec obecný, který má podobu stromu a nejčastěji se s ním setkáme na prosluněných kamenitých stráních, případně na loukách. Vyskytuje se téměř na celém evropském kontinentu včetně naší země, u nás je však na seznamu chráněných ohrožených druhů. Mohutným vzrůstem se může pochlubit jalovec virginský, který se hodně vysazuje v parcích. Naopak vzpřímený i zakrslý může být silně jedovatý jalovec chvojka. Mezi běžné druhy patří také jalovec čínský, který má mnoho barevných variet olistění. Do vřesovišť se výborně hodí jalovec polehlý, protože je nízký a plazivý.

Svému krásnému vzhledu, rozmanitosti i nenáročnosti a zároveň odolnosti vůči vnějším podmínkám vděčí jalovec za to, že se z něj stala velmi oblíbená okrasná dřevina. Má velmi pestré uplatnění, záleží na konkrétním druhu a jeho vzhledu. Místo nalezne například ve skalkách, živých plotech, vřesovištích či na zahradě jako solitérní strom.

Jalovec červenoplodý má rozmanité využití

Podobu stálezeleného stromu či keře má poměrně vzácný jalovec červenoplodý (latinsky Juniperus oxycedrus), kterému příliš nevyhovuje chladné počasí, a proto se s ním v Evropě setkáme zejména v jižní části (například ve Středomoří). Má dlouhé a ostré listy šídlovitého tvaru, tmavé trny a červené až hnědočervené plody. Tyto plody jsou výrazně větší než u jalovce obecného.

Jalovec červenoplodý má velmi kvalitní a voňavé dřevo, které je načervenalé a pro své vlastnosti se dříve využívalo v řezbářství. Z větviček a také z plodů se destilací získává léčivá silice, která se vyznačuje výraznou dřevitou až kouřovou vůní. Má antiseptické vlastnosti, a proto se používá k léčbě kožních onemocnění (ekzému, lupenky či různých zánětů).

Podobně jako plody jalovce obecného také plody „červeného jalovce“ se výborně hodí k použití v kuchyni. Asi nejznámější je využití jako koření při přípravě zvěřiny a tmavých omáček, je ale vynikající také do nejrůznějších marinád. Kombinace s těžkými pokrmy je ideální, protože jalovčinky usnadňují trávení a zabraňují nepříjemnému nadýmání. Navíc mají antiseptické a diuretické vlastnosti. Proto lze plody připravovat také jako léčivý čaj. Ten by však neměly pít děti, těhotné a kojící ženy a vyvarovat by se mu měly i osoby se sníženou funkcí ledvin.

Půvabný načervenalý vzhled sušených plodů lze využít dokonce při výrobě různých dekorací. Hodí se například do domácího potpourri, tedy nádoby obsahujíc směs voňavých sušených bylin a koření, které vytváří příjemné ovzduší v interiéru