fb Jasmín křovitý - Jasminum flos - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Jasmín křovitý

Jasmínový květ se používá při bolestech žaludku, menstruačních obtížích a kožních problémech. Podporuje relaxaci, snižuje napětí a stres, uklidňuje nervy, má antidepresivní účinky, ... více o jasmínu

Latinský názevJasminum flos
Jasmín

Vše o jasmínu

Popis

Jasmínový květ se používá při bolestech žaludku, menstruačních obtížích a kožních problémech. Podporuje relaxaci, snižuje napětí a stres, uklidňuje nervy, má antidepresivní účinky, navozuje optimismus, revitalizuje a posiluje sebedůvěru. Pomáhá zklidňovat kašel a chrapot, zmírňuje svalové bolesti, ulevuje při podvrtnutí, bolesti a ztuhlosti kloubů. Zlepšuje pružnost pokožky, pomáhá proti striím a jizvám. Je vhodný především pro suchou, ale i mastnou, podrážděnou a citlivou pokožku. Jasmín se využívá k meditaci a jeho kouř posiluje auru nemocí vyčerpaných osob. Často bývá součástí čajových a bylinných směsí. V kombinaci se zeleným čajem získáváme velmi zdravý, chutný a voňavý nápoj. Jde o jakýsi bájný prostředek na podporu dlouhověkosti.

Jasmínu existuje několik druhů a do Evropy se dostal v 16. století z Číny. V Indii je jasmínový květ pro svou omamnou vůni nazýván "královnou noci". Jasmínové květy se sbírají těsně před úsvitem, kdy je jejich vůně nejsilnější. Dále jsou používány jako esence drahých, francouzských parfémů. V současnosti je používán i v západní medicíně, kde se používá sirup z květů proti kašli a čaj z listů na zevní použití při očních poraněních. Jasmínový odvar má neuvěřitelně pozitivní účinky na lidskou nervovou soustavu. Také působí proti křečím, je schopen odbourávat stres a jeho vonná esence je často využívána při antidepresivní rehabilitaci. Omamné vůně jasmínu se využívá v kosmetickém průmyslu, kde je ve formě krémů a olejů produkován jako léčivý prostředek na suchou pleť. Jasmímu se též přisuzují afrodiziakální účinky. Tradiční čínská a indická medicína jasmínem léčí ženské problémy, bolesti žaludku a kožní potíže a pro jeho antibakteriální vlastnosti využívá květů jasmínu jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny. Jasmín poskytuje velmi přitažlivé, afrodiziakální a podmanivé aroma. Je jednou z nejdražších, nejexotičtějších a nejdůležitějších složek vysoce kvalitních prvotřídních parfémů. Jedná se o jeden z nejvzácnějších a nejdražších parfémových olejů již od 9.století. K získání 1 kg absolutního jasmínového oleje je potřeba více než 8 milionů květů prvotřídní kvality. Každý květ musí být pečlivě ručně sklizený, přičemž nesmí dojít k jeho poškození otlačením, protože pohmožděné květy produkují nekvalitní olej. Má omlazující a energizující účinky

Použití jasmínu

Jasmínový olej byl nesmírně cenný už ve starověkých kulturách. Je známo, že již staří Egypťané ho užívali k úlevě od bolesti hlavy, v antice věřili v jeho afrodiziakální sílu a Číňané jsou dodnes zvyklí denně popíjet jasmínový čaj jako lék na nejrůznější problémy - proti bušení srdce, nadýmání, zánětům jater a jaterní cirhóze, úplavici či hepatitidě. Jasmínový olej má velmi zklidňující účinky a zároveň podporuje průtok krve pánevní oblastí - vyvolává porodní bolesti a pomáhá také se sexuálními problémy, jako je předčasná ejakulace, impotence nebo frigidita. S oblibou je používán k masážím, relaxačním koupelím, či jako součást nejrůznějších "nápojů lásky". V mnoha částech světa si ho ženy pro zvláštní příležitosti vtírají do vlasů. Jasmínový čaj vykazuje antiseptické působení - ničí choroboplodné zárodky a brání zánětům, reguluje hormonální hladinu, uvolňuje hleny, mírní bolesti. Tento čaj s nasládlou chutí má posilující účinky a uvolňující účinky a pomáhá při snižování hladiny cukru a cholesterolu v krviPoužití najde i při akné, ekzémech, vředech na pokožce a všeobecně v péči o pleť. Údajně prý podporuje tvorbu mléka. V pravém jasmínovém čaji nesmí jako příměs chybět lístky zeleného čaje a pochopitelně jasmínové květy. 

Účinné látky

V jasmínu jsou polyfenolické katechiny, esenciální oleje, benzylacetát, citronellol, linalool, benzyl alkohol, geraniol, geranial, cis-jasmon, metyl anthranilát, indolové eriváty a v menším množství také kresoly, farnesol, hexenyl benzoát, eugenol, isohytol, phytol, nerol, nerolidol, ceosol, benzoová kyselina a benzaldehyd a terpineol.

Výskyt

Jasmín pochází z Dálného východu - z Indie a Číny, kde po staletí byl a stále ještě, je považován za jeden z nejcennějších olejů používaných v aromaterapii a pro některé ceremoniální účely. Jasmín pravý se pěstuje v okolí Středozemního moře, ve Španělsku, Francii, Egyptě, Alžírsku, Maroku a v dalších zemích.

Příprava jasmínu

Čaj - 1-3 čajové lžičky sušeného květu zalijte 1/4 až 1/2 l 95°C teplé vody. Pokud připravujeme směs jasmínu se zeleným čajem, vhodná teplota vody je kolem 75-80°C. Některé zdroje zabývající se problematikou popíjení čaje doporučují zalít směs nejdříve do 1/3 nádoby a poté 2-3x znovu dolít, přičemž doba louhování je dle potřeby 1-3 minuty. Po slití se před popíjením doporučuje co nejdéle vychutnávat vůni, značně to podpoří chuťový zážitek. Chcete-li si doma připravit jasmínový čaj, pak vězte, že budete dlouho mladí.

Lidové názvy jasmínu

Jasmín je také nazýván králem vonných olejů, král květin, olej romance

Zajímavé odkazy