fb Jeřáb černý Aronie - Sorbi nigri fructus - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Jeřáb černý Aronie

Přírodní šťáva a plody arónie se doporučují jako léčebný prostředek při arterioskleróze, vysokém krevním tlaku a překyselení a zánětech žaludku. Je ověřeno, že šťáva snižuje hladinu cholesterolu ... více o Jeřábu aronii

Latinský názevSorbi nigri fructus
Jeřáb černý

Vše o Jeřábu aronii

Popis

Přírodní šťáva a plody arónie se doporučují jako léčebný prostředek při arterioskleróze, vysokém krevním tlaku a překyselení a zánětech žaludku. Je ověřeno, že šťáva snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje proudění krve.

Plody černého jeřábu - aronie pohlcují volné radikály, působí proti oxidačnímu stresu podporují imunitu. Prospívají zdravému krevnímu oběhu, pomáhají stabilizovat krevní tlak, vysoký krevní tlak snižují. Aronie přirozeně reguluje hladinu cholesterolu, má antibakteriální a antiseptické schopnosti, chrání žaludeční sliznici, čímž působí proti žaludečním vředům. Dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy - při její nadměrné či naopak snížené funkci, díky vysokému obsahu jódu. Ten je důležitý zejména pro těhotné a kojící ženy a děti, u kterých má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence a v prevenci zubního kazu. Pro vysoký obsah rutinu zpevňuje a rozšiřuje cévy a kapiláry. Rutin spolupůsobí s vitamÍnem C při konzumaci se proto doporučuje arónii kombinovat s rakytníkem, borůvkami nebo brusinkami. Plody černého jeřábu obsahují přírodní sorbit, což je sladidlo vhodné i pro diabetiky. Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a podporuje vlastní syntézu inzulínu. Preventivně působí také proti nachlazení a chřipce, zlepšuje soustředění, paměť a vitalitu a celkově posiluje a detoxikuje organismus.

Použití Jeřábu aronie

Arónie- černé plody s velkým množstvím fyziologicky cenných látek. Je velmi vhodná při vysokém krevním tlaku, stresu, chronických bolestech, zánětech - včetně zápalu plic a skleróze. Rutin obsažený v plodech se používá k výrobě léčiv. Plody obsahují až 60% šťávy, dají se z nich připravovat výborné kompoty, zavařeniny, vína, šťávy nebo se mohou také sušit. Nejvyšší koncentraci antioxidantů naleznete právě v sušených plodech arónie.

Účinné látky

Obsahují vysoký obsah antokyanů -1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3x více než u borůvek, flavonoidy, kyselinu listovou, minerální látky, jód, bór, fluór, mangan, měď, kobalt, molybden, cukr třísloviny

Výskyt

Východ Severní Ameriky, velkoplošně se pěstuje ve východní Evropě

Příprava Jeřábu aronie

Arónie - a la brusinky
1 kg černé jeřabiny
600 g cukru
1/2 lžičky skořice
3-4 tlučené hřebíčky
sklenka rumu
1/2 lžičky kyseliny citrónové. Jeřabiny očistíme, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme do kastrolu, podlijeme trochou vody a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr, koření a dále vaříme do měkka. Ke konci varu jeřabiny zčásti rozmačkáme, přidáme Pektogel, povaříme minutu, přidáme kyselinu citrónovou, zase povaříme, až se rozpustí, stáhneme z ohně, přilijeme rum, promícháme a ještě horkou směs nalijeme do malých vypařených čistých skleniček a uzavřeme.

Lidové názvy Jeřábu aronie

Tato rostlina je též známá pod názvy sibiřská borůvka nebo Temnoplodec černoplodý

Zajímavé odkazy