fb Jeřáb černý Aronie - Sorbi nigri fructus - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Jeřáb černý Aronie

Přírodní šťáva a plody arónie se doporučují jako léčebný prostředek při arterioskleróze, vysokém krevním tlaku a překyselení a zánětech žaludku. Je ověřeno, že šťáva snižuje hladinu cholesterolu ... více o Jeřábu aronii

Latinský názevSorbi nigri fructus
Jeřáb černý

Vše o Jeřábu aronii

Popis

Přírodní šťáva a plody arónie se doporučují jako léčebný prostředek při arterioskleróze, vysokém krevním tlaku a překyselení a zánětech žaludku. Je ověřeno, že šťáva snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje proudění krve.

Plody černého jeřábu - aronie pohlcují volné radikály, působí proti oxidačnímu stresu podporují imunitu. Prospívají zdravému krevnímu oběhu, pomáhají stabilizovat krevní tlak, vysoký krevní tlak snižují. Aronie přirozeně reguluje hladinu cholesterolu, má antibakteriální a antiseptické schopnosti, chrání žaludeční sliznici, čímž působí proti žaludečním vředům. Dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy - při její nadměrné či naopak snížené funkci, díky vysokému obsahu jódu. Ten je důležitý zejména pro těhotné a kojící ženy a děti, u kterých má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence a v prevenci zubního kazu. Pro vysoký obsah rutinu zpevňuje a rozšiřuje cévy a kapiláry. Rutin spolupůsobí s vitamÍnem C při konzumaci se proto doporučuje arónii kombinovat s rakytníkem, borůvkami nebo brusinkami. Plody černého jeřábu obsahují přírodní sorbit, což je sladidlo vhodné i pro diabetiky. Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a podporuje vlastní syntézu inzulínu. Preventivně působí také proti nachlazení a chřipce, zlepšuje soustředění, paměť a vitalitu a celkově posiluje a detoxikuje organismus.

Použití Jeřábu aronie

Arónie- černé plody s velkým množstvím fyziologicky cenných látek. Je velmi vhodná při vysokém krevním tlaku, stresu, chronických bolestech, zánětech - včetně zápalu plic a skleróze. Rutin obsažený v plodech se používá k výrobě léčiv. Plody obsahují až 60% šťávy, dají se z nich připravovat výborné kompoty, zavařeniny, vína, šťávy nebo se mohou také sušit. Nejvyšší koncentraci antioxidantů naleznete právě v sušených plodech arónie.

Účinné látky

Obsahují vysoký obsah antokyanů -1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3x více než u borůvek, flavonoidy, kyselinu listovou, minerální látky, jód, bór, fluór, mangan, měď, kobalt, molybden, cukr třísloviny

Výskyt

Východ Severní Ameriky, velkoplošně se pěstuje ve východní Evropě

Lidové názvy Jeřábu aronie

Tato rostlina je též známá pod názvy sibiřská borůvka nebo Temnoplodec černoplodý

Příprava Jeřábu aronie

Arónie - a la brusinky
1 kg černé jeřabiny
600 g cukru
1/2 lžičky skořice
3-4 tlučené hřebíčky
sklenka rumu
1/2 lžičky kyseliny citrónové. Jeřabiny očistíme, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme do kastrolu, podlijeme trochou vody a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr, koření a dále vaříme do měkka. Ke konci varu jeřabiny zčásti rozmačkáme, přidáme Pektogel, povaříme minutu, přidáme kyselinu citrónovou, zase povaříme, až se rozpustí, stáhneme z ohně, přilijeme rum, promícháme a ještě horkou směs nalijeme do malých vypařených čistých skleniček a uzavřeme.

Zajímavé odkazy