Kakost smrdutý
Kakost slouží především jako přísada do čajových směsí na zastavení krvácení, zvláště z nosu a plic, na zastavení průjmů a na léčení katarů trávicích orgánů. Rovněž se nať kakostu využívá ... více o Kakostu
Latinský název | Herba geranii robertianae |
---|
Vše o Kakostu
Popis
Kakost slouží především jako přísada do čajových směsí na zastavení krvácení, zvláště z nosu a plic, na zastavení průjmů a na léčení katarů trávicích orgánů. Rovněž se nať kakostu využívá jako močopudný prostředek, k rozpouštění močových kamenů a proti bolestem močového měchýře. Kakost můžeme přidat i do čajů proti kašli, na uvolnění hlenu, při dně a revmatismu.
Kakost působí stahujícím způsobem a mírně uklidňuje. Obklady z čerstvé byliny přikládáme přímo nebo ve formě masti. Osvědčily se na otoky a kožní záněty, vředy, mokvající ekzémy a vyrážky. Při angíně můžeme použít silný odvar z kakostu jako kloktadlo. Horkou vodou navlhčená sušená nať kakostu účinně léčí ušní záněty, obličejové otoky související se zubními problémy, nervové záněty, např. trojklanného nebo sedacího nervu. Kašovitý obklad můžeme přikládat na otoky kdekoliv na těle. Kombinovaná vnitřní a zevní léčba tlumí výskyty všech ekzémů. Obklady a omývání se dají použít na nehojící se rány.
Použití Kakostu
Kvetoucí nať kakostu používáme při objevení se krve v moči, proti zevnímu i vnitřnímu krvácení a proti průjmu. Kakost můžeme aplikovat při vykašlávání krve, při chronických střevních zánětech a také jako kloktadlo. Pitná kúra se osvědčuje při močovém písku a kaméncích a při nejrůznějších chorobách ledvin.
Účinné látky
Ellagitaniny, geraniin a isogeraniin, flavonoidy, v čerstvé rostlině nepříjemně páchnoucí éterický olej
Výskyt
Tuto bylinku nacházíme ve stinných vlhkých lesích, v houštinách a na mýtinách, někdy v bohatých, působivých porostech, podél zdí, dřevěných ohrad, na krajích lesů a obor.
Příprava Kakostu
Nálev -1 čajová lžička natě kakostu se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat v přikryté nádobě. Nesmí se vařit. Teplý nálev se pije 2 - 3x denně. Připravuje se vždy čerstvý.
Lidové názvy Kakostu
Tato bylina je známa také pod názvy býčník, bylina sv. Roberta, čapina, čapí nos, čapí nůsek, čapí nůsek smrdutý, čapí zobák, čápky, hrabice, kopytník, milost boží, potoční koření, ratanika, milost boží, stinkovo koření, bodec, osten, pakost nebo ptačí zoban.