fb Lapacho Pau D'Arco - Lapacho cortex Cortex Lapacho (Tabebuiae) - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření

Lapacho Pau D'Arco

Lapacho stimuluje a posiluje obranyschopnost našeho organizmu. Hlavní látka, kterou v lapachu najdeme, se nazývá lapachol a můžeme ho označit za jednu z důležitých látek při zkoumání neobyčejných účinků ... více o lapachu

Latinský názevLapacho cortex Cortex Lapacho (Tabebuiae)
Lapacho

Vše o lapachu

Popis

Lapacho stimuluje a posiluje obranyschopnost našeho organizmu. Hlavní látka, kterou v lapachu najdeme, se nazývá lapachol a můžeme ho označit za jednu z důležitých látek při zkoumání neobyčejných účinků této kůry na lidské zdraví. Indiáni znali efekt lapacha již stovky let předtím, než byly provedeny vědecké výzkumy. Patří sem schopnost potlačovat působení nebo přímo ničení množství bakterií, které často dokážou odolávat i agresivním kyselinám. Dále také likvidace plísní, kvasinek, virů či několika druhů parazitů. Pravidelné popíjení lapacha po dobu minimálně dvou týdnů se též doporučuje kvůli pročištění sleziny, která sama čistí náš lymfatický systém, a proto se jedná o důležitý orgán s ohledem na správnou funkci našeho imunitního systému. Lapacho je vhodnou volbou i proto, že neutralizuje kyselé prostředí v organismu.

Léčivou drogou ze "Stromu života" je kůra. Podává se ve formě odvaru nebo nálevu. Samotné lapacho také díky svému jedinečnému složení stimuluje správnou funkci lidského imunitního systému. Kůra lapacha vykazuje antimikrobiální účinky a řada virů, které lapacho dokáže potlačovat je tak pestrá, že sahá od obyčejné rýmy a zánětů dýchacích cest až po virus HIV. Některé zdroje uvádějí dokonce protinádorové účinky lapacha a schopnost tlumit rozvoj leukémie. V některých případech se o lapachu mluví jako o mravenčím dřevě, jelikož mravenci mají v oblibě procházet se vnitřní stranou odumřelé kůry, nicméně lapacho bylo pro Inky i jejich předchůdce vždycky hlavně Stromem života. Vědecké zkoušky prokazují, že jestli je něčím lapacho opravdu jedinečné, pak jsou to jeho antibakteriální a antiparazitické účinky. Proslulá je v tomto ohledu hlavně schopnost lapacha vypuzovat z našeho těla nebezpečné těžké kovy, ale i celou řadu dalších toxinů, které se v našem organizmu hromadí a ukládají. Tato droga normalizuje činnost vnitřních orgánů, jako jsou ledviny, játra, slezina. Lapacho je možno použít při astmatu, horečkách, zánětech, revmatických potížích, kožních neduzích a mykózách, při diabetu, skleróze, Parkinsonově chorobě, sexuálních potížích nebo chudokrevnosti.


Použití lapacha

Již celá tisíciletí uctívali indiáni načervenalou směs seškrábanou z vnitřní strany kůry stromu lapacho. Dávní Inkové po nálevu z lapacha sahali pokaždé, když je začínalo trápit nachlazení. Lapacho patří mezi objev teprve minulých několika desítek let. V lidovém léčitelství našlo uplatnění na celou řadu potíží počínajících chřipkou, přes malárii, až po nádorové bujení. Nápoj, který se připravuje z drcené kůry lapacha podobně jako čaj, je velice dobrým přírodním prostředkem na posílení oslabené imunity a celkové obranyschopnosti našeho organismu. Lapacho dokáže potlačovat vnitřní i vnější záněty, jedná se o poměrně silné přírodní antibiotikum. Dokáže pomoci s banálním nachlazením, ale také s chřipkou a chronickými záněty dutin. Lapacho je jedním z výborných prostředků proti kvasinkám a jejich přemnožení. Dalším velmi důležitým účinkem je schopnost bojovat s infekcí, ať již způsobenou bakteriemi či jinými mikroorganismy. Výzkumy potvrdily účinek dokonce proti streptokokům a stafylokokům. Kůra lapacha tak může být velmi prospěšná vzhledem k tomu, že zabírá i na kmeny rezistentní vůči běžným antibiotikům. Antioxidační účinky lapacha oceníme ze dvou důvodů – jednak zabraňují poškozování našeho zdraví volnými radikály, také ale zpomalují fyzické stárnutí, které se projevuje třeba ztrátou elasticity pleti. Poměrně často se lapacho používá též jako prostředek k odstranění škodlivin z lidského organismu, jelikož dokáže vyplavovat z organizmu odpadní látky a nebezpečné těžké kovy. Pomáhá léčit nejrůznější disharmonie v těle, často je doporučováno např. po skončení chemoterapie, ozařování či po užívání psychofarmak. 

Účinné látky

Lapacho obsahuje především lapachol, dále vanilin, furan, organické kyseliny, saponiny, katechiny, bioflavonoidy a další

Výskyt

Lapacho pochází z oblasti střední Ameriky a je rozšířeno od Mexika až po Peru

Lidové názvy lapacha

lapačo, strom života, božský strom, domorodci tomuto stromu říkají tajy, což v překladu znamená moc a síla

Příprava lapacha

Čaj - do vody se přidá drcená kůra lapacha, přivede se k varu a na mírném ohni se povaří 5-10 minut. Odstaví se a přikryté se nechá ještě 15 minut vylouhovat. Poté se přecedí. Poměr vody a lapacha je individuální, obvykle se podává 1 čajová lžička na 1/2 l vody. Obvyklá kúra by měla trvat sedm týdnů, pak uděláme čtyřtýdenní přestávku a znovu opakujeme. Pokud Vám čaj nechutná, pravděpodobně to bude špatným poměrem vody a kůry. Silný odvar bude mít vysoký obsah tříslovin. Chuť správně uvařeného čaje je velmi příjemná a lehce nasládlá. Pokud si říkáte, že je vám na jeho chuti něco povědomého, pak to bude vanilin obsažený v lapachové kůře.

 

Dávejte si pozor!

Přestože lapacho nemá žádné skutečně prokázané negativní účinky, nedoporučuje se těhotným ženám. Lapacho pravděpodobně snižuje srážlivost krve, a proto by jej neměli užívat lidé, kteří mají se srážlivostí problémy. Dále by se lapacho nemělo kombinovat s užíváním léků s podobnými účinky. Pokud máme naplánovaný chirurgický zákrok, raději lapacho na nějakou dobu vynecháme. Dva týdny jsou uváděny jako dostatečně bezpečná doba. Žluté lapacho nemá žádné velké vedlejší účinky, v malých dávkách ho mohou pít i děti.

Zajímavé odkazy