fb Libeček lékařský - Radix levistici - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Libeček lékařský

Libeček celkově posiluje organismus, hlavně nervovou soustavu a svalstvo, působí též jako mírné afrodiziakum. Ženám libeček pomáhá při nepravidelné menstruaci, nesmějí ho však užívat ženy během ... více o Libečku

Latinský názevRadix levistici

Podbné jako Libeček

Vše o Libečku

Popis

Libeček celkově posiluje organismus, hlavně nervovou soustavu a svalstvo, působí též jako mírné afrodiziakum. Ženám libeček pomáhá při nepravidelné menstruaci, nesmějí ho však užívat ženy během těhotenství. Zevně se libeček osvědčuje jako přísada do různých bylinkových koupelí. Jemně roztlučený kořen s troškou oleje se doporučuje přikládat na pigmentové skvrny na pokožce. 

Libeček působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí (zejména chloridů), pomáhá při zánětech dolních cest močových, napomáhá rozdrobení močových kaménků. Napomáhá vylučování trávicích šťáv a žluči, mírní bolesti při nadýmání. Při nachlazení rozpouští hleny. Odvar z natě libečku se ve formě koupelí užívá při revmatismu, dně nebo jiných zánětlivých onemocněních kloubů. Semeno libečku se užívá jako prostředek celkově posilující organizmus. Libeček má vysoký obsah vitaminů. 

Libeček je bylinka skvělá nejenom do polévek

Tato aromatická bylinka s typickým výrazným tvarem listů, které se často přezdívá „maggi“, je vynikající zejména k dochucení polévek. Byla by však škoda považovat tuto rostlinku za pouhé polévkové koření, její využití je totiž mnohem širší.

Libeček zná snad každá hospodyňka

Jak jsme již nastínili v samotném úvodu, libeček je známý hlavně jako koření s výraznou a zajímavou kořennou chutí a vůní, pro které se hodí hlavně k dochucení zeleninových a bramborových polévek i různých druhů vývarů.

Pokud již libeček v kuchyni používáte, určitě se nebojte jím ochutit také další pokrmy, dá jim totiž příjemnou a lahodnou chuť. Toto zelené koření se skvěle hodí například pro přípravu zeleninových salátů, nadrobno pokrájenými listy lze ochutit zálivku nebo je přidat rovnou do salátu a pečlivě jej promíchat. Kromě zeleninových pokrmů je vynikající i pod pečené maso, především hovězí a jehličí, dále se používá do mletých mas (například karbanátek nebo čevabčiči).  Ochutí také zeleninové, tvarohové a vaječné pomazánky, využití najde rovněž při přípravě domácích paštik a v létě najde uplatnění při grilování, kdy lze použít mimo jiné do marinád.

Jako koření se používají nejčastěji sušené nebo čerstvé listy libečku. Ty je možné také nakládat do oleje, který se pak dále používá v kuchyni. V gastronomii se někdy používají i další části libečku. Využití v kuchyni totiž naleznou rovněž plody, ty se většinou nakládají a chutný je i oddenek, který je možné například kandovat, tento způsob úpravu má dlouho tradici zejména na americkém kontinentu.

„Maggi“, které léčí

Jako koření je libeček poměrně známý, mnohem méně se už ale ví, že je to také zajímavá léčivka. Rozhodně ne nadarmo je celé jméno této rostliny libeček lékařský. A protože zdravotní účinky této byliny nejsou nevýznamné, určitě stojí za to se s nimi seznámit blíže.

Tato bylinka je známá především pro své silné močopudné účinky, používá se tedy jako diuretikum, ulevuje při zánětu močového měchýře a močových cest, terapeuticky působí také při močových kamenech.

Další oblastí, kde má příznivé účinky, jsou problémy se zažíváním. Zklidňuje nepříjemné pálení žáhy, potlačuje nadýmání, zlepšuje vylučování žluče a povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv, čímž celkově podporuje trávení. Dokáže tak pomoci při rozličných střevních a žaludečních zdravotních obtížích. Kvůli svým vlastnostem je vhodné přidávat libeček také do obtížně stravitelných pokrmů a luštěninových jídel.

Léčivých účinků libečku lze používat nejenom ve formě aromatického a chuťově výrazného koření, ale také v podobě nálevů. Pro zvýšení zdravotního působení je možné libeček kombinovat s dalšími bylinkami, přidává se totiž často do čajových směsí určených pro konkrétní potíže.

Libeček v parfému? Proč ne!

Nesmíme opomenout ještě další využití libečku. Není totiž pouze zajímavým kořením a léčivým pomocníkem, ale své uplatnění nalezl dokonce i při výrobě parfémů. Na tomto poli má dlouho tradici a v parfémářství se zpracovávají jeho semena, která jsou pro velmi ceněná.

Z kořenů, případně i dalších částí rostliny, se pro změnu vyrábí prostřednictvím destilace vzácný esenciální olej, který se vyznačuje zejména antiseptickými, stimulačnímu a čistícími účinky.

Tato bylinka byla známá již ve středověku, a to nejen v lidovém léčitelství, libeček si našel své místo také v magii. Byl považován za rostlinu, která dokáže přinést štěstí a blahobyt, urovnává partnerské neshody a celkově působí dobře na mezilidské vztahy.

Použití Libečku

Libeček se používá při zánětu močových cest a močového měchýře a při otocích ke zvýšenému vylučování tekutin. Rovněž pro zlepšení vylučování žluče při žaludečních a střevních obtížích. Popíjení odvaru z kořene libečku prospívá při srdečních chorobách, dně, revmatismu a onemocnění ledvin. Zevně se libeček používá jako přísada do koupelí při špatně se hojicích ranách.

Účinné látky

Libeček obsahuje silice s ftalidy, terpinolem, karvakrolem a dalšími složkami, a dále kumariny, pryskyřice, cukry 

Výskyt

Libeček je původní pravděpodobně v oblasti Íránu a Afghánistánu, pěstován a místy i zplaněn je však po téměř celé Evropě a Severní Americe. V ČR místy rovněž zplaňuje, převážně v podhorských a horských oblastech. V zahrádkách se pěstuje jako koření do polévek a omáček.

Příprava Libečku

Nálev - čaj -1 čajovou lžičku kořene libečku přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Scedíme. Užívá se mezi jídlem 3 – 4x denně. Odvar -2 lžičky drogy zalijeme 0,25 l vody, přiklopíme a vaříme 5 minut. Poté scedíme. Užívá se teplé obvykle 2x denně, ráno a večer.

Dávejte si pozor!

 Libeček není vhodný k dlouhodobému užívání a ani krátkodobě by jej neměli užívat lidé se závažnými poruchami ledvin a těhotné a kojící ženy.

Lidové názvy Libečku

Tato bylina je známa také pod názvy apich, české maggi, libček, libčí, libestikum, libíček, ligurček, lobeček, lubček, lubeček, maggi koření, maggi zelenina, mágovka, miláček, opich, opych, opyš, velký apich, velký celer, vlstek nebo vopich, americký celer.

Zajímavé odkazy