fb Lžičník lékařský - Cochlearia officinalis - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Lžičník lékařský

Lžičník lékařský je nenápadná rostlina, se kterou se lze vzácně setkat i v naší přírodě. I když jste o ní možná ještě doposud neslyšeli, určitě stojí za to ji vyzkoušet a objevit její zajímavé ... více o lžičníku

Latinský názevCochlearia officinalis

Vše o lžičníku

Popis

Lžičník lékařský je nenápadná rostlina, se kterou se lze vzácně setkat i v naší přírodě. I když jste o ní možná ještě doposud neslyšeli, určitě stojí za to ji vyzkoušet a objevit její zajímavé vlastnosti. Rostlinu můžete využít nejenom jako léčivku, ale zkusit rovněž jako zelené koření v kuchyni.  

Lžičník lékařský si oblíbili již dávní mořeplavci

Bylinka s přímořským původem

Lžičník lékařský (latinsky Cochlearia officinalis) je rostlina, jejíž původní domovinou jsou přímořské oblasti západní a severní Evropy, konkrétně pobřeží Atlantského a Severního ledového oceánu. Později se tato léčivá bylina dostala a rozšířila i do vnitrozemských oblastí, dokonce také u nás na ni můžeme ve volné přírodě natrefit, přestože to není příliš běžné.

Lžičník

Je to nízká dvouletka dorůstající výšky přibližně 30 cm. Rodové pojmenování dostala podle masitých listů nacházejících se v přízemní růžici. Ty svým zvláštním vzhledem poutají pozornost – mají ledvinovitý tvar s promáčklým středem, silně tak připomínají lžičku. Rostlina má příjemně vonící květy, které se vyskytují v hroznech. Většinou jsou bělavého zbarvení, ale vzácně mohou být i růžové. Později se z nich vytváří drobné plody téměř kulovitého tvaru.

Tuto léčivku si můžete sami vypěstovat na zahrádce, ale má poněkud vyšší nároky. Semena se vysévají ideálně na začátku dubna přímo ven na stanoviště. Jak napovídá její původní oblast rozšíření, vyhovují jí částečně zasolené půdy, v přímořských oblastech roste například na skaliskách či písečných dunách. V našich podmínkách je vhodné zvolit dostatečně slunnou polohu s mírně vlhkou a dobře propustnou půdou. Návětrné místo jí nevadí a poměrně dobře odolává i mrazu.

Podpoří trávení a pomůže při paradentóze

Přestože nemá lžičník lékařský na rozdíl od některých jiných „slavnějších“ léčivek velmi široké spektrum zdravotně prospěšných účinků, své druhové pojmenování nezískal jenom tak a pozornost si rozhodně zaslouží. Pro léčbu se používají hlavě mladé listy, které obsahují množství tříslovin, hořčinů, enzymů, minerálních látek a vitaminů, z nichž mimořádný je obsah vitaminu C.

Mezi nejdůležitější léčivé vlastnosti patří:

  • celková podpora trávení, chuti k jídlu a příznivý vliv na činnost žaludku
  • močopudné a pročišťující účinky (používá se do hubnoucích bylinných směsí)
  • významné antiseptické vlastnosti, proto je vhodná jeho aplikace na špatně se hojící poranění pokožky nebo užití jako kloktadlo významně napomáhající při léčbě různých zánětů v ústní dutině, aftech, paradentóze, bolestech v krku a angíně (ideálně v kombinaci se šalvějí)

Skvělý prostředek na doplnění vitaminu C

Obsah vitaminu C v rostlině je skutečně významný a tento fakt neunikl ani našim předkům. Zvláště mezi námořníky byl lžičník lékařský proslavený jako vynikající prevence před onemocněním kurdějemi. Z toho důvodu si rostlinu brali s sebou na daleké plavby, a to buď v sušené formě, případně dokonce nakládanou a zkvašenou v sudech.

Pokud se nebojíte experimentovat v kuchyni, určitě stojí za to čerstvé listy rostliny vyzkoušet. Mají totiž nejenom zajímavý vzhled, ale rovněž specifickou palčivou až pikantní chuť. Jsou tak ideální pro neobvyklé oživení nejrůznějších salátů, posekané lístky lze použít do pomazánek a dalších pokrmů nebo jako zelené koření. Vzhledem k množství vitaminů a minerálů můžete bylinku využít i při přípravě v současnosti populárních smoothie nápojů. Zužitkovat lze v gastronomii nejenom listy, například nerozvinutá poupata je možné naložit do sladkokyselého nálevu, čímž vznikne zajímavá alternativa známých kaparů.

Použití lžičníku

Lžičník je výborným zdroj vitaminů, zejména vitamínu C, má celkově pozitivní vliv na trávicí systém a nechutenství, urychluje metabolismus, pomáhá redukovat váhu, jako kloktadlo spolu se šalvějí působí proti paradentóze, čistí krev

Příprava lžičníku

Nálev- čaj -jednu lžičku zalijeme 1/4 l vroucí vody, zakryté necháme 15 minut vylouhovat. Užívá se 2-3x denně.

Nálev pro kloktání se připravuje přes noc ve vodě o pokojové teplotě. Ráno se nálev zcedí a může se používat.

 

Zajímavé odkazy