fb Máta peprná - Herba menthae piperine - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Máta peprná

Máta tlumí a odstraňuje křeče zažívacího ústrojí, upravuje činnost žlučníku. Má i osvěžující a protizánětlivé účinky. Vhodné je použít ji při nadýmání, podporuje funkci jater, snižuje bolestivost ... více o Mátě peprné

Latinský názevHerba menthae piperine
Teplota vaporizacedo 130°C

Podbné jako Máta

Vše o Mátě peprné

Popis

Máta tlumí a odstraňuje křeče zažívacího ústrojí, upravuje činnost žlučníku. Má i osvěžující a protizánětlivé účinky. Vhodné je použít ji při nadýmání, podporuje funkci jater, snižuje bolestivost při nemocích trávícího ústrojí, příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní. Inhalace par máty peprné je výborným prostředkem při zánětlivých chorobách dýchacích cest. Zevně lze máty použít v koupeli při nervových onemocněních, revmatismu a při kožních vyrážkách. 

Máta působí příznivě na nervovou soustavu, neboť její silice potlačují citlivost nervových zakončení. Máta značně povzbuzuje a posiluje organismus. Zvyšuje tělesnou kondici, spolu se saturejkou údajně pomáhá i při frigiditě a impotenci. Především se léčebně uplatňuje u všech druhů žaludečních obtíží. Zastavuje zvracení, uvolňuje křeče žaludku, léčí koliky a choroby střev. Máta povzbudí chuť k jídlu, tiší bolesti při žlučových kamenech, zlepšuje vylučování žluči a odstraňuje plynatost. Hlavní obsahovou složkou máty je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, proto se máta při vnějším použití osvědčuje k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní, zároveň zpříjemňuje a čistí dech. Mentol či silice se hojně využívají v ústní kosmetice a v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Velmi dobře se uplatňuje též jako přísada do bylinných koupelí. 

Použití Máty peprné

Máta peprná spolehlivě účinkuje proti žaludečním a střevním katarům doprovázeným křečemi a průjmy a uplatňuje se jako tišící a dezinfekční prostředek. Příznivě ovlivňuje vylučování žluči a odstraňuje plynatost. Její nálev se doporučuje obecně proti poruchám zažívání, zevně k inhalacím a do posilujících koupelí.

Účinné látky

Listy obsahují silici (1 až 2,5%) s hlavními složkami mentholem (asi 50% z obsahu všech silic), menthonem (asi 10%), menthofuranem, sabinem, piperitonem a dalšími a dále asi 5 až 6 % tříslovin, hořčiny a flavonoidy.

Výskyt

Máta se pěstuje v mírných klimatických pásmech celého světa jako koření a léčivá bylina. Daří se jí v teplých a slunných polohách, v lehčích, humózních a nevápnitých půdách s dostatkem vláhy. 

Příprava Máty peprné

Nálev - čaj - jednu čajovou lžičku zalijte 1/4 l vroucí vody, pokud čaj připravujete v konvici, přidejte navíc 1 lžičku. Přikryjte a nechte 15 minut louhovat, poté přeceďte. Užívá se 3x denně.

Dávejte si pozor!

Máta by se nikdy neměla podávat dlouhodobě a v nadměrných dávkách. Zcela kontraindikována je u osob alergických na methol a u nemluvňat! 

Lidové názvy Máty peprné

Tato bylina je známá též pod názvem balšám, balšám zahradní, balšán, bylina matky Boží, fefrminc, fefrmincka, fefrmint, koření fefrmincové, máří list, máta pepřová, máta římská, máta saracénská, máta větrová, máta zahradní, minta, náma, nána, nátkové koření, peprnej balšám, promincel, větrná bylina, větrová bylina, větrová zelina, větrové koření nebo ženská máta.

Zajímavé odkazy