fb Matcha čaj - - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Matcha čaj

Tento druh čaje byl velice oblíbený mezi japonskými samuraji, kteří v něm hledali alespoň chvilkový odpočinek od běžných starostí. Matcha je tradiční čaj servírovaný během slavnostních příležitostí ... více o Matche

Matcha čaj

Vše o Matche

Popis

Tento druh čaje byl velice oblíbený mezi japonskými samuraji, kteří v něm hledali alespoň chvilkový odpočinek od běžných starostí. Matcha je tradiční čaj servírovaný během slavnostních příležitostí v kruzích nejvznešenějších japonských vrstev. V matche se nachází nekonečný zdroj životní síly a vytrvalosti, je pokladnicí plnou vitamínů a antioxidantů. Díky matche lidé čerpají další sílu a energii pro řešení běžných úkonů. Tyto superlativy jsou často používány, protože matcha díky svému specifickému způsobu pěstování a následného zpracování násobí všechny účinky běžného zeleného čaje. Matcha má příjemně podmanivou chuť.

Pouze elitní japonští farmáři znají know-how na výrobu čaje Matcha. Výroba tohoto čaje je jednou z nejnáročnějších metod produkce čajů na světě. Matcha pochází z čajovníku, který se pěstuje speciální zastiňovací technikou. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Speciální stínící technika zabrání až 90% slunečního světla. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. To činí listy bohatší na aminokyseliny a typická je pro ně smaragdově zelená barva. Kvalitní Matcha poznáte nejen podle sytě zelené barvy, ale také podle nasládlé a jemné chuti. Sběr čaje probíhá na začátku května. I v této době jsou listy, které se na Matcha používají trhány výhradně ručně. Ihned po sběru jsou listy přenesené do továrny – Aracha. Zde začíná dlouhá cesta přeměny surových listů na absolutně jemný prášek. Nejdříve listy projdou parou. Horká pára zabrání fermentaci, udrží listy čerstvé a zajistí, aby veškeré živiny v čaji zůstaly. Poté se listy usuší. Když listy projdou touto fází, tak se jejich hmotnost sníží téměř na pětinu. V této fázi se tento čaj nazývá „Aracha“, což se dá volně přeložit jako surový čaj. Další fází je selekce čaje Aracha. Listy přicházejí v různé kvalitě a právě proto je potřebná kategorizace. Odborníci posuzují barvu, kvalitu a chuť čaje. Finální čaj je směsí různých odrůd a ústí do konzistentní kvality po celý rok. Na závěr probíhá proces odstranění stopek, větviček a dalších nechtěných částí tak, aby výsledným produktem byla ta nejjemnější a nejčistší dužina z čajové rostliny. Ta je následně rozkrájená na stejné kusy a vzniká čaj „Tencha“.

Použití Matchy

Pozitiva běžného zeleného čaje pro lidské zdraví jistě nemusíme dlouze představovat. Matcha se jako pravý královský zástupce rodiny zelených čajů může pochlubit totožnými efekty, k nimž se ještě přiřazují některé další. Jelikož se nápoj pije s čajovými lístky, může lidský organismus využít i látky v nich přítomné, které se nerozpouští ve vodě, a o něž bychom v případě klasického louhování čaje přišli. Vysoká koncentrace antioxidantů, katechinů, vede k tomu, že pravidelné popíjení čaje matcha je skvělou prevencí pro různá nádorový onemocnění, zpomaluje stárnutí buněk, stejně jako dokáže nastartovat přirozené spalování energie. Díky tomu se matcha často doporučuje lidem, kteří mají zájem se zbavit nějakých kil navíc.

Příprava Matchy

Jednu čajovou lžičku prášku zalijeme cca 1,5 dcl 80°C teplé vody a pečlivě rozmícháme.