fb Nátržník Mochna - Tormentillae radix cs. - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Nátržník Mochna

I když rostlina sama o sobě nepůsobí nikterak nápadně, skrývá v sobě mochna nátržník (latinsky Potentilla Erecta) mnoho látek, které mají vyloženě blahodárný vliv na naše zdraví. Vysoký obsah ... více o Nátržníku

Latinský názevTormentillae radix cs.

Vše o Nátržníku

Popis

I když rostlina sama o sobě nepůsobí nikterak nápadně, skrývá v sobě mochna nátržník (latinsky Potentilla Erecta) mnoho látek, které mají vyloženě blahodárný vliv na naše zdraví. Vysoký obsah tříslovin zajišťuje protizánětlivý a svíravý účinek. Již dle lidových názvů rostliny lze mnohé usoudit nejen o jejím vzhledu, ale i o působení na lidské tělo. Můžeme slyšet označení bylina ranhojičská, červené koření, koření pětilístkové, krevní koření, mochna lesní, sedmilist nebo tržené koření.

Nátržník kořen

Samotná rostlinka je vysoká 30 až 40 centimetrů. Roste ve střední Evropě i v Asii. Lodyha má trojčené až pětičetné listy s hrubými okraji. Najdeme ji zejména v lesích, ale i na stráních nebo pasekách. Květy lze vidět v době od května do září, jsou spíše drobnější, mají žlutou barvu.

Kořen rostliny se sbírá v období května a června a poté ještě srpna a září. Pomalu se pak suší, čímž mění svou strukturu do tvrdých útvarů načervenalé barvy. Z kořene je možné též vyrobit barvivo, připravit alkoholické nápoje.

Příznivé účinky na zdraví

Nátržník je možné doporučit, pokud vás trápí:

  • střevní obtíže, záněty v trávicím systému, Crohnova choroba,
  • průjem – ať je již jakéhokoliv původu,
  • alergické stavy,
  • ekzémy, záněty kůže
  • různá poranění, potřebujete zastavit krvácení,
  • záněty v dutině ústní, paradontóza
  • oslabení imunitního systému
  • dlouhotrvající menstruace.

Odvar nebo nálev

Z rostliny lze připravit čaj, ale i tinkturu, využívá se i ve formě kloktadel či obkladů. Kořen nátržníku se nejčastěji zpracuje jako odvar nebo nálev. Odvar lze připravit z jedné čajové lžičky kořene a 250 ml vody. Krátce se povaří a nechá se zhruba 15 minut odstát zakryté. Po přecezení se pije teplý maximálně dvakrát denně. Při přípravě nálevu pouze nedochází k převaření, ale kořen nátržníku se zalije rovnou vroucí vodou a nechá se odstát. Nátržník není vhodný k dlouhodobému nepřetržitému používání. Mohl by totiž vyvolat žaludeční obtíže.

 

Výskyt

Louky, rašeliniště, světlé lesy.
Severní a střední Evropa.

 

Lidové názvy Nátržník

Tržené koření, krevník, přetržník, galgan, nátržník

Příprava Nátržník

Na jeden šálek 1 kávová lžička nátržníku. Zalít vařící vodou, nechat 10-15 minut louhovat. Pije se 2-3x denně šálek mezi jídly.

Dávejte si pozor!

Citlivé osoby mohou po vnitřním použití mít kvůli vysokému obsahu tříslovin žaludeční potíže.

Zajímavé odkazy