fb Ořešák královský - Folium juglandis - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Ořešák královský

List ořešáku působí protizánětlivě a antibakteriálně (zejména proti stafylokokům). Používá se proti zánětům a k zástavě krvácení a jako podpůrný prostředek při cukrovce ve směsích s ostatními ... více o Ořešáku

Latinský názevFolium juglandis
Ořešák

Vše o Ořešáku

Popis

List ořešáku působí protizánětlivě a antibakteriálně (zejména proti stafylokokům). Používá se proti zánětům a k zástavě krvácení a jako podpůrný prostředek při cukrovce ve směsích s ostatními bylinami. Čaj z ořechových listů silně čistí krev, proto se uplatňuje především při kožních chorobách. Pomáhá odstranit svědivé ekzémy a doléčit omrzliny. Je též výborným lékem proti bělotoku, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá vyhánět střevní parazity, čistí zahleněný žaludek a střeva.

Ořechový čaj má příjemnou chuť a po oslazení medem ho můžeme používat jako konzumní čaj. Mírně však snižuje krevní tlak, proto se lidem s nízkým krevním tlakem nedoporučuje. Stejně významné je i vnější použití ořešáku. Mladé spařené listy se přikládají na postižená místa při hnisání kostí i při jiných kostních obtížích. Teplé až horké obklady je třeba častěji vyměňovat a ponechat je na bolavém místě přes celou noc. Je to neuvěřitelné, ale po několika dnech se rána otevře a hnis vyteče. Obklady z ořechu pomáhají i při obtížně se hojících ranách, opuchlinách, tvrdých vředech, různých kožních onemocněních, vyrážkách a podobně. Ořechové listy jsou i velmi dobrou a často používanou přísadou do bylinkových koupelí, silný odvar odstraňuje nadměrné pocení nohou. Ve formě odvaru při zánětu konečníku nebo tlustého střeva, ve formě sedací koupele při gynekologických potížích (zejména při bílém výtoku).

Použití Ořešáku

Listy ořešáku používáme při katarech žaludku a střev, vysoké hladině cukru v krvi. Formou kloktadla při zánětech ústní dutiny, při nadměrném pocení nohou a při plísni mezi prsty nohou formou koupelí. 

Účinné látky

Sušené lístky ořešáku královského obsahují naftochinon juglon, třísloviny, flavonoidy, kyselinu elagovou, silice, karotenoidy, vitamin C, hořčiny aj.

Výskyt

Ořešák královský je u nás hojně pěstován téměř po celém území vyjma horských či jinak klimaticky nepříznivých poloh. Vzhledem k prastarému pěstování ořešáku královského je původní areál rozšíření nejasný, snad zahrnuje oblast od Balkánu na západě po Himálaj na východě.

Příprava Ořešáku

Nálev - čaj se připravuje z 1 čajové lžičky řezaných listů na 1/4 l šálek vroucí vody, pod pokličkou necháme 10 - 15 minut vylouhovat. Scedíme. Užívá se 2 – 3x denně. Na přípravu koupele se dávkuje asi 100 g listů ořešáku na 1 l vody. 

Lidové názvy Ořešáku

Tato bylina je známa také pod názvy chřapáč, chřapáči, Jovišův žalud, Jupiterův žalud, kamenáč, kameňák, kameník, křapáč, křapák, křapky nebo ořechy královské.

Zajímavé odkazy