fb Ostružiník křovitý - Folium rubi fruticosi - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření

Ostružiník křovitý

Listy ostružiníku se díky obsahu tříslovin používají při lehčích průjmovitých onemocněních, ke kloktání při zánětech v ústní dutině a nosohltanu a zevně k omývání pokožky při chronických kožních ... více o Ostružiníku

Latinský názevFolium rubi fruticosi
Ostružiník

Vše o Ostružiníku

Popis

Listy ostružiníku se díky obsahu tříslovin používají při lehčích průjmovitých onemocněních, ke kloktání při zánětech v ústní dutině a nosohltanu a zevně k omývání pokožky při chronických kožních onemocněních. Díky příjemné chuti se list ostružiníku přidává do čajových směsí i pro naprosto rozdílné indikace a lze ho bez nebezpečí pít neomezeně dlouhou dobu jako součást tzv. denních čajů

Čerstvé ostružiny jsou zdrojem vitaminu C, látky nezbytné pro naše zdraví, podporu imunity a detoxikaci organismu. Dále obsahují na karotenoidy, silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. V ostružinách najdeme vitaminy řady B, z minerálů fosfor, draslík, železo, hořčík a vápník. Konzumace ostružin je také více než vhodná při léčbě nemocí z nachlazení a infekčních onemocnění, angíny, chřipky, kašle, zánětu dutin, urychlí rekonvalescenci. Bioflavonoidy posilují a regenerují cévní stěny, zlepšují průtok krve, posilují vazivo a celkově zpomalují stárnutí organismu.

Použití Ostružiníku

Látky obsažené v listech ostružiníku působí protizánětlivě. Toho se využívá při léčbě dásní, paradentóze, při infekcích v krku jako kloktadlo, na omývání špatně se hojících poraněních kůže, ale i jako čaj při nachlazení, kašli a rýmě. Příznivý vliv má čaj na sliznice žaludku a střev, zmírňuje a léčí koliky.

Účinné látky

třísloviny, galotaniny, dimerní ellagitaniny, flavonoidy, ovocné kyseliny jako kyselina citronova a isocitronová

Výskyt

Ve volné přírodě nalezneme ostružiník na slunných stráních s chudší půdou, podél železničních náspů, na okrajích lesů a cest, na pasekách a ve světlích lesích

Příprava Ostružiníku

Nálev - čaj - 2 čajové lžičky zalijte 1/4 l vroucí vody, přikryjte a nechte 15 minut louhovat, poté přeceďte. Užívá se 3x denně. V případě průjmu se popíjí několikrát denně mezi jídly.

Dávejte si pozor!

Ostružiník nemá žádně vedlejší účinky a lze jej užívat neomezeně dlouhou dobu jako součást takzvaných denních čajů, je vhodný i pro těhotné a kojící ženy a malé děti.

Zajímavé odkazy