fb Ožanka kalamandra - Teucrium chamaedrys herba - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření

Ožanka kalamandra

Ožanka kalamandra podporuje tvorbu trávicích šťáv a vylučování žluči. Působí především při infekčních chorobách spojených s průjmy. Tiší křeče při střevních a ledvinových kolikách a odstraňuje ... více o Ožance

Latinský názevTeucrium chamaedrys herba
Ožanka

Vše o Ožance

Popis

Ožanka kalamandra podporuje tvorbu trávicích šťáv a vylučování žluči. Působí především při infekčních chorobách spojených s průjmy. Tiší křeče při střevních a ledvinových kolikách a odstraňuje nadýmání. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje dobré trávení. Stimuluje tvorbu žluči a činnost ledvin. Příznivě působí na revmatické potíže, dnu a  bronchitidu.

Odedávna se využívají výborné účinky ožanky na zažívací trakt. Potlačuje bolesti a záněty v trávícím ústrojí, při chronickém zánětu žaludku a tenkého střeva. Ožanka působí při infekčních chorobách spojených s průjmy, při střevní úplavici i proti řadě patogenních mikroorganismů (např. proti salmonelám, zlatému stafylokoku, bakteriím tyfu, paratyfu a alfa-hemolytickému streptokoku). Pro své stahující účinky se ožanka využívá při léčbě astmatu, vykašlávání krve a zápalu plic. Přidává se do čajových směsí při revmatismu, dně a tvorbě písku v ledvinách. Zevně ve formě odvaru lze ožanku použít na léčbu hnisavých ran, bércových vředů či hemeroidů. 

Použití Ožanky

Ožanka se používá proti průjmu, střevnímu kataru, při akutních i chronických žaludečních obtížích a jako prostředek proti kašli. Čaj z ožanky působí močopudně a má čistící účinek. Zevně se nálev z nati ožanky užívá jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a k přípravě koupelí při kožních nemocech a na špatně se hojící rány. 

Účinné látky

Obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, furantilterpenové laktony, cholin, tanin, teucrioresin, sculattarin, glykosid, flavonoidy.

Výskyt

Ožanku najdeme na mnoha místech v hájích, u cest a na lesních loukách, suchých trávnících, skalnatých stráních, vždy na slunných a teplých místech.

Lidové názvy Ožanky

Tato bylina je též známá pod názvy jako ažanka, camedreos, hrdobarka, kalamandra, kamanderle, kamanderlové koření, ožanka menší, ožáňka menší, polium, yva pižmová, zemní dub nebo žengle

Příprava Ožanky

Odvar připravíme povařením jedné polévkové lžíce v 1 l vody po dobu 5-15 minut, poté necháme 15 minut vylouhovat. Odvar se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím