fb Pampeliška Smetanka lékařská - - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Pampeliška Smetanka lékařská

Pampeliška se používá pro podporu chuti k jídlu, tvorby žluče a jako močopudný prostředek. Dobře se uplatňuje při špatné funkci žlučníku, žlučových kaméncích a zánětech žlučníku, taktéž při  ... více o Pampelišce

Pampeliška

Vše o Pampelišce

Popis

Pampeliška se používá pro podporu chuti k jídlu, tvorby žluče a jako močopudný prostředek. Dobře se uplatňuje při špatné funkci žlučníku, žlučových kaméncích a zánětech žlučníku, taktéž při  zánětech močových cest a ledvinových kaméncích a při zánětu žaludeční sliznice s nedostatečnou tvorbou kyselin.

Pampeliška lékařská se osvědčila při poruchách zažívání, při zhoršeném trávení - zejména masa a tuků, při zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy a při různých chorobách jater. Odvar z kořene pampelišky pomůže při oslabené funkci žlučníku, jater a sleziny, při zánětlivém postižení močového ústrojí a ledvinových kamenech a žlučníkových kamenech. Kořen pampelišky tvoří součást žlučníkových a močopudných čajů, čajů k povzbuzení chuti, při otocích lymfatických uzlin, zvýšené hladině krevního cukru ( jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky ). Současně má vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi, vhodná je i při chudokrevnosti a hypovitaminózách. Může napomoci vyvolání menstruace. Pampeliška je velice cenná bylinka, neboť povzbuzuje činnost životně důležitých žláz a tím mobilizuje ohromnou sílu organismu.

Použití Pampelišky

Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě. Zevně se tato bylina používá při revmatizmu - ke koupelím, obkladům na hemoroidy, jako celkové tonikum a jako kosmetický přípravek proti akné. Pampeliška povzbuzuje činnost trávicích orgánů a sekreci trávicích šťáv. Používá se také jako močopudný prostředek. Celkově posiluje organismus, a právě díky tomu je součástí jarních bylinných kůr. Smetánka lékařská se příznivě projevuje při zánětech močových cest a ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči, při žaludečních poruchách zlepšuje chuť k jídlu, působí na tvorbu žaludečních kyselin a příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin. 

Účinné látky

Hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.

Výskyt

Pampelišku lékařskou najdeme od městských parků až po horské louky téměř všude, na okrajích cest a polí, zahradách, na mezích, rumištích.

Lidové názvy Pampelišky

Tato bylina je známa také pod názvy hadí mlíčí, herba urinaria, husí kap, kačenec, kačinec, kašinec, kněžská pleš, lucerničky, lucerny, lupen pampuliškový, lví zub, majíček, mléč, mlíč, mlíčák, mlíčí, mlíčňák, mlíčný lupen, mléčný lupen, mnišská hlava, odvančík, pampalíšek, pampališka, pampelíček, pampelík, pampelíšek, pamprlice, pampuliška, pampuška, plečka obecná, pleska, pleška, pléška, počůránek, psí zub, pumpelice, pupava, pupava lékařská, smetaník nebo smetanka obecná.

Příprava Pampelišky

Jednu čajovou lžičku zalijte 1/4 l vroucí vody, zakryté nechte 15 minut louhovat. Užívá se 3x denně.

Zajímavé odkazy