fb Pampeliška Smetanka lékařská - Radix taraxaci - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Pampeliška Smetanka lékařská

Kořen pampelišky se používá pro podporu chuti k jídlu, tvorby žluče a jako močopudný prostředek. Dobře se uplatňuje při špatné funkci žlučníku, žlučových kaméncích a zánětech žlučníku, taktéž ... více o Pampelišce

Latinský názevRadix taraxaci
Teplota vaporizace121-149°C

Vše o Pampelišce

Popis

Kořen pampelišky se používá pro podporu chuti k jídlu, tvorby žluče a jako močopudný prostředek. Dobře se uplatňuje při špatné funkci žlučníku, žlučových kaméncích a zánětech žlučníku, taktéž při  zánětech močových cest a ledvinových kaméncích a při zánětu žaludeční sliznice s nedostatečnou tvorbou kyselin.

Pampeliška lékařská se osvědčila při poruchách zažívání, při zhoršeném trávení - zejména masa a tuků, při zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy a při různých chorobách jater. Odvar z kořene pampelišky pomůže při oslabené funkci žlučníku, jater a sleziny, při zánětlivém postižení močového ústrojí a ledvinových kamenech a žlučníkových kamenech. Kořen pampelišky tvoří součást žlučníkových a močopudných čajů, čajů k povzbuzení chuti, při otocích lymfatických uzlin, zvýšené hladině krevního cukru, jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky. Současně má vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi, vhodná je i při chudokrevnosti a hypovitaminózách. Může napomoci vyvolání menstruace. Pampeliška je velice cenná bylinka, neboť povzbuzuje činnost životně důležitých žláz a tím mobilizuje ohromnou sílu organismu.

Použití Pampelišky

Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě. Zevně se tato bylina používá při revmatizmu - ke koupelím, obkladům na hemoroidy, jako celkové tonikum a jako kosmetický přípravek proti akné.

Účinné látky

Hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.

Výskyt

Pampelišku lékařskou najdeme od městských parků až po horské louky téměř všude, na okrajích cest a polí, zahradách, na mezích, rumištích.

Příprava Pampelišky

Odvar připravíme krátkým povařením jedné čajové lžičky kořene ve 100 ml vody. Doba varu 5-10 minut. Užívá se 2 - 4x denně šálek. Další varianta přípravy je zalití 2 lžiček kořene 1/4 l studené vody, přes noc necháme louhovat, druhý den zahřejeme k bodu varu a scedíme. Vlažné pijeme po doušcích půl hod před a po snídani. Lze podávat i čerstvou šťávu z kořenů a to 4x denně po 1 až 2 čaj.lžičky. 

Dávejte si pozor!

Pampeliška není vhodná pro děti do dvou let. Nedoporučuje se dlouhodobé a nadměrné užívání pampelišky, neboť díky svým močopudným účinkům vyplavuje z těla životně důležitou látku- draslík.

Lidové názvy Pampelišky

Tato bylina je známa také pod názvy hadí mlíčí, herba urinaria, husí kap, kačenec, kačinec, kašinec, kněžská pleš, lucerničky, lucerny, lupen pampuliškový, lví zub, majíček, mléč, mlíč, mlíčák, mlíčí, mlíčňák, mlíčný lupen, mléčný lupen, mnišská hlava, odvančík, pampalíšek, pampališka, pampelíček, pampelík, pampelíšek, pamprlice, pampuliška, pampuška, plečka obecná, pleska, pleška, pléška, počůránek, psí zub, pumpelice, pupava, pupava lékařská, smetaník nebo smetanka obecná.

Zajímavé odkazy