fb Proskurník lékařský - Radix althaeae - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Proskurník lékařský

Proskurník obsahuje mnoho slizových látek, což ho v dnešní praxi předurčuje k léčení průdušek a celého dýchacího ústrojí. Je to prvotřídní lék proti kašli a kataru průdušek. Při tomto onemocnění ... více o Proskurníku

Latinský názevRadix althaeae
Teplota vaporizacedo 190°C
Proskurník

Vše o Proskurníku

Popis

Proskurník obsahuje mnoho slizových látek, což ho v dnešní praxi předurčuje k léčení průdušek a celého dýchacího ústrojí. Je to prvotřídní lék proti kašli a kataru průdušek. Při tomto onemocnění působí velmi účinně, především u dětí. Používá se k usnadnění odchodu hlenů z dýchacích cest při zánětech sliznice dýchacích orgánů. Používá se i při průjmu. Zevně je proskurník vhodný ke kloktání při zánětech mandlí.

Sliz v obsažený v kořeni proskurníku chrání sliznice před škodlivými vlivy, proto tlumí kašel, ulehčuje odkašlávání a mírní dráždění sliznice. Užívá se při chorobách plic a průdušek, angíně, bolesti v krku, astmatu. Proskurník se osvědčil i při chorobách močových cest, ledvin či trávícího ústrojí. Pomáhá v léčení těžkých průjmů, ale i zácpy, neboť sliz mechanicky podporuje vylučování stolice. Zevně se užívá při popáleninách nebo poleptání, na abscesy, na špatně se hojící rány nebo na změkčení zatvrdlin. 

Použití Proskurníku

Slizové látky chrání sliznici před drážděním, proto se proskurník osvědčil i jako přísada do čajových směsí proti žaludečním a dvanácterníkovým vředům. Proskurník nikdy nevaříme ani nezaléváme horkou vodou, neboť teplem se nejúčinnější slizové látky ničí. Nejvhodnější je používat vlažný macerát, který při kombinaci s jinými bylinkami přilejeme do vychlazeného čaje. Můžeme ho též přidat do koupelí při kožních ekzémech.

Účinné látky

Slizové látky (kořen až 35%). Hlavními složkami slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany. Dále jsou přítomny škroby (v kořenu až 38%), sacharóza (v kořenu asi 10%), asparagin (v kořenu asi 2%), betain, pektiny (v kořenu až 11%), flavonoidy, minerální látky, organické kyseliny a stopy silice.

Výskyt

Pobřežní křoviny, vysokobylinné porosty, vlhké a slatinné louky, příkopy, druhotně vlhká místa v okolí lidských sídel, břehy vesnických rybníků. Můžeme si ho vypěstovat ze semen.

Příprava Proskurníku

Sliz se nejlépe získá macerací 2 čajových lžiček v 1/4 l studené vody, v níž se dobře rozpouští. Doba louhování je 6 - 8 hodin. Macerát se lehce přihřívá. Při zánětu střev se připraví odvar z 20 g kořene proskurníku na ½ l studené vody, která se přivede k varu a nechá se 10 minut vylouhovat. 

Dávejte si pozor!

Čaj z proskurníku je velmi jemný a nemá nepříjemnou chuť, proto je vhodný i pro děti.

Lidové názvy Proskurníku

Tato bylina je známa také pod názvy ajbiš, ajbíšek, albiš, hybíšek, ibiš, ibišek, ibiškový kořen, pople, proskur, proskurníkový kořen, římský pople, římský sléz, sléz vysoký, sléz zahradní, slézová růže nebo topolovka.

Zajímavé odkazy