fb Puškvorec obecný - Radix calami - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Puškvorec obecný

Puškvorec podporuje chuť k jídlu a patří mezi nejlepší žaludeční léky. Při delším pravidelném užívání prý vyléčí každou chorobu související se špatným trávením. Je dobrým prostředkem na ... více o Puškvorci

Latinský názevRadix calami
Puškvorec

Vše o Puškvorci

Popis

Puškvorec podporuje chuť k jídlu a patří mezi nejlepší žaludeční léky. Při delším pravidelném užívání prý vyléčí každou chorobu související se špatným trávením. Je dobrým prostředkem na pročištění celého těla, včetně jater, žlučníku, sleziny a slinivky břišní. Též se používá proti kašli, chřipce a tuberkulóze. 

Již staří čínští bylinkáři nazvali puškvorec prodlužovatelem života. Oddenek puškvorce má posilující moc, tedy ovlivňuje i délku života. Společně s andělikou, chmelem, třezalkou, levandulí, lípou,meduňkou a kozlíkem lékařským tvoří skupinu osmi rostlin, které odedávna kralují v různých bylinných směsích. Obsahují velmi mnoho aktivních biologických substancí, které povzbuzují obranyschopnost organismu, působí synergicky a tím zvyšují svoji aktivitu. Odvar z oddenku puškvorce se používá na oplachování vlasů po umytí, což posiluje vlasové cibulky a zesvětluje vlasy, odstraňuje lupy a mazotokové záněty pokožky hlavy. Puškvorec má od oddenku až po konce listů osobité aroma a drsně nahořklou chuť. Někdy ho můžeme nalézt v ústních vodách, zubních pastách, v koupelových olejích a parfémech.

Použití Puškvorce

Puškvorec odstraňuje nechutenství, odhleňuje žaludek a střeva, pomáhá při poškození ledvin. Zlepšuje činnost endokrinních žláz a má krvotvorné účinky. Je také protihlístovým prostředkem. Teplé puškvorcové koupele dokáží pomoci při různých omrzlinách.

Účinné látky

Éterický olej, hořčiny, sesquiterpeny, třísloviny

Výskyt

Místem výskytu puškvorce jsou pomalu tekoucí a stojaté vody.

Lidové názvy Puškvorce

Tato bylina je známa také pod názvy akorum, akorum pravé, brustvorec, bruškvorec, čínská rebarbora, kalmus, kořen nejedlíkový, kořen pišvorcový, kořen plicní, kořen prsní, kořen prstvorcový, kořen prustvorcový, kořen rotanový, kořen tatarákový, nejedlík, piskačky, pískačky, pišišvor, piškvorec, proškorec, prskořen, prskořín, prsní koření, prstvorec, prstvorcový kořen, prustvorec, pruškvorec, pruštvorec, rotan, svatá třtina, šišvorec, tatarák, tatarčík, tatarčok, tatarská tráva, tatarské býlí, tatarské zelí, tatrák nebo třtina vonná.

Příprava Puškvorce

Nálev -1 čajovou lžičku na 1/4 l vody - jen trochu zahřejeme a macerujeme, nejlépe přes noc. Poté ji opět trochu zahřejeme a necháme ustát. Pijeme po doušcích alespoň 15 min před jídlem. Kořen puškvorce nikdy nevaříme.

Dávejte si pozor!

Puškvorec má od oddenku až po konce listů osobité aroma a drsně nahořklou chuť.

Zajímavé odkazy