fb Šípek - Fructus cynosbati - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření

Šípek

Šípky zvyšují celkovou odolnost organismu, snižují lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve. V první řadě se šípky používají ve formě čaje při chřipce a nachlazení, ale i při cévních onemocněních ... více o šípku

Latinský názevFructus cynosbati
Šípek

Vše o šípku

Popis

Šípky zvyšují celkovou odolnost organismu, snižují lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve. V první řadě se šípky používají ve formě čaje při chřipce a nachlazení, ale i při cévních onemocněních a parodontóze. Plody šípkové růže mají též svíravé, močopudné, protianemické, očišťující a celkově posilující účinky.

Plody šípku jsou významnou součástí denního preventivního chuťového čaje, například v kombinaci s borůvkou, jahodou, mátou a podobně. Šípky se zpracovávají do posilujících sirupů a ovocných nápojů, džemů a marmelád, jež jsou v lidovém léčitelství oblíbenými prostředky k prevenci a léčení nemocí z nachlazení.

Použití Šípek

Plod šípku má příznivý vliv na posílení těla při astmatu, chřipce, rýmě a nachlazení, při avitaminóze, močových kamenech, katarech močového měchýře a močových cest. Šípkový čaj dobře pomůže při průjmu, zácpě, škrkavkách, krvácení, stavech nervové podrážděnosti a nespavosti a při celkovém vyčerpání.

Účinné látky

V čerstvých šípcích najdeme značné množství vitamínu C, také vitamín A, B a K, dále pektiny, ovocné kyseliny, cukr, karotenoidy, katalyzátory a biostimulátory, taniny, pryskyřice, asi 9 antivirových látek, které omezují množení virů, dále kalcium, fosfor a  železo.

Výskyt

Světlé suché lesy, křoviny, živé ploty. 

Lidové názvy Šípek

Tato bylina je též známá pod názvy stolistka, psí růže

Příprava Šípek

Sušené plody spařte vodou 70°C teplou a nechte déle vylouhovat, aby se co nejméně zničil jejich vzácný obsah. Šípky lze krátce povařit -asi 10g drcených plodů louhujeme 1 hod v 0,5l studené vody, uvedeme do varu, necháme odstát. Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků. 

Dávejte si pozor!

Vždy je čaj vhodné přecedit přes pláténko nebo papírový filtr, aby nám chloupky nedráždili sliznice. 

Zajímavé odkazy