fb Šípek - Fructus cynosbati - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Šípek

Šípky zvyšují celkovou odolnost organismu, snižují lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve. V první řadě se šípky používají ve formě čaje při chřipce a nachlazení, ale i při cévních onemocněních ... více o šípku

Latinský názevFructus cynosbati
Šípek

Vše o šípku

Popis

Šípky zvyšují celkovou odolnost organismu, snižují lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve. V první řadě se šípky používají ve formě čaje při chřipce a nachlazení, ale i při cévních onemocněních a parodontóze. Plody šípkové růže mají též svíravé, močopudné, protianemické, očišťující a celkově posilující účinky.

Plody šípku jsou významnou součástí denního preventivního chuťového čaje, například v kombinaci s borůvkou, jahodou, mátou a podobně. Šípky se zpracovávají do posilujících sirupů a ovocných nápojů, džemů a marmelád, jež jsou v lidovém léčitelství oblíbenými prostředky k prevenci a léčení nemocí z nachlazení.

Použití Šípek

Plod šípku má příznivý vliv na posílení těla při astmatu, chřipce, rýmě a nachlazení, při avitaminóze, močových kamenech, katarech močového měchýře a močových cest. Šípkový čaj dobře pomůže při průjmu, zácpě, škrkavkách, krvácení, stavech nervové podrážděnosti a nespavosti a při celkovém vyčerpání.

Účinné látky

V čerstvých šípcích najdeme značné množství vitamínu C, také vitamín A, B a K, dále pektiny, ovocné kyseliny, cukr, karotenoidy, katalyzátory a biostimulátory, taniny, pryskyřice, asi 9 antivirových látek, které omezují množení virů, dále kalcium, fosfor a  železo.

Výskyt

Světlé suché lesy, křoviny, živé ploty. 

Příprava Šípek

Sušené plody spařte vodou 70°C teplou a nechte déle vylouhovat, aby se co nejméně zničil jejich vzácný obsah. Šípky lze krátce povařit -asi 10g drcených plodů louhujeme 1 hod v 0,5l studené vody, uvedeme do varu, necháme odstát. Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků. 

Dávejte si pozor!

Vždy je čaj vhodné přecedit přes pláténko nebo papírový filtr, aby nám chloupky nedráždili sliznice. 

Lidové názvy Šípek

Tato bylina je též známá pod názvy stolistka, psí růže

Zajímavé odkazy