fb Stévie sladká - Steviae rebaudianae folium - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Stévie sladká

Stévie sladká je jihoamerická rostlina obsahující látku, která chutná sladce. Protože se nejedná o sacharózu ani fruktotózu, mohou jí sladit i diabetici. Použitím stévie se kalorická hodnota potravin nezvyšuje, ... více o stévii

Latinský názevSteviae rebaudianae folium
Stévie

Vše o stévii

Popis

Stévie sladká je jihoamerická rostlina obsahující látku, která chutná sladce. Protože se nejedná o sacharózu ani fruktotózu, mohou jí sladit i diabetici. Použitím stévie se kalorická hodnota potravin nezvyšuje, proto je její použití vhodné tam, kde je potřeba snížit energetickou hodnotu přijímané potravy, např. při redukčních dietách nebo pro udržování váhy.

Stévii nazývanou také sladká tráva užívali už jihoameričtí indiáni jako sladidlo i lék. Ve 30. letech izolovali francouzští vědci ze stévie glykosidy, které způsobují její sladkou chuť. Stévie pomáhá zlepšovat trávení, bojovat proti únavě a touze po alkoholu a tabáku. Žvýkání listů rostliny má pozitivní vliv na chrup a může pomoci se zápachem z úst nebo paradontózou. Na základě posledních výzkumů se uvádí, že glykosidy snižují glykémii, hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují regeneraci buněk. Mají též protizánětlivé a diuretické účinky, slouží jako prevence vzniku vředů v trávicím traktu. Významným účinkem je i vliv na snížení krevního tlaku. Sladké nápoje se dnes velkou měrou podílejí na vzniku a udržení obezity. Přestože jsme cukr začali používat teprve před dvěma sty lety, jeho nadměrná konzumace již působí velkému procentu populace problémy s obezitou. Pro osoby, které nejsou schopni naplnit pitný režim nekalorickými nápoji, nejlépe vodou z vodovodu nebo balenou pramenitou vodou, jsou nápoje slazené nekalorickými sladidly velkou výhodou. Na rozdíl od aspartamu a cukru konzumace stévie vede ke snížení hladiny inzulinu v krvi. Díky tomu může být stévie efektivnější při regulaci příjmu potravy a dosažení pocitu nasycení. Energetická hodnota stévie je nulová, což přináší výhodu zejména oproti přírodním sladidlům, jako je fruktóza, glukóza a glukózo-fruktózový sirup, které značně zvyšují energetický příjem. Na rozdíl od aspartamu mohou stévii konzumovat i lidé trpící fenylketonurií. Stévie byla dlouho podezírána z nežádoucích účinků na reprodukční systém a vývoj dětí, byla však provedena řada toxikologických studií a žádné z těchto účinků nebylo prokázáno. 

Použití stévie

Sušené části stévie mají antimikrobiální a antioxidační účinky. Obsahují celou řadu důležitých minerálních látek. V Japonsku jím sladí nekalorické nápoje, žvýkačky i zubní pasty, v Paraguayi přislazují jogurty. Několik čerstvých lístků si můžete přidat do čaje na oslazení. Další využití stévie záleží hlavně na vaší chuti a fantazii. Chuť stévie není zcela totožná s cukrem, lze v ní cítit trochu kovové nebo lékořicové pachuti. Z toho důvodu se také kombinuje s jinými sladidly. Ostatně to stévii také brání v dalším využití například v jogurtových výrobcích.



Účinné látky

Stévie obsahuje steviolglykosidy - rebaudiosid C a rebaudiosid D. Nejvíce je zastoupen steviosid, který je až 300x sladší než cukr, dále éterický oleje - nerolidol, geranilol, oxid caryophyllenu, flavonoidy

Výskyt

Stévie je vytrvalý keř rostoucí na otevřených stanovištích v mokřinách podél řek v Paraguayi a Brazílii. Pěstuje se na celém světě.

Příprava stévie

Nálev - čaj - 5-10 gramů zalijte 250-500ml vroucí vody, zakryjte a nechte 10-30 minut vylouhovat. Ideálně stévii ohřívejte 30 minut při max. 80°C. Můžete připravit i silný výluh louhovaný přes noc a poté uchovejte v chladničce pro další použití.

Domácí výluh ze sladké stévie

Koncentrovaný výluh lze připravit z většího množství sušených lístků stévie, které se napěchují do nádoby, nejlépe předem pomleté nebo podrcené, zalijí vroucí vodou či krátce povaří a nechají několik hodin vylouhovat. Čím více lístků použijete, tím silnější koncentrát získáte. Silný odvar má chuť až hořkosladkou, ovšem po naředění je chuť výtečná. Koncentrát je vhodné uchovávat v chladničce.

Dávejte si pozor!

Chuť stévie není zcela totožná s cukrem, lze v ní cítit trochu kovové nebo lékořicové pachuti

Zajímavé odkazy