fb Vrba bílá - Salix alba - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Vrba bílá

Kůra vrby se používá při nemocech z nachlazení a ke snížení teploty. Vrba posiluje oslabené nervy a je účinným prostředkem proti nespavosti a revmatismu. Zevně se užívá odvar z kůry vrby k čištění pokožky, ... více o Vrbě

Latinský názevSalix alba
Vrba

Vše o Vrbě

Popis

Kůra vrby se používá při nemocech z nachlazení a ke snížení teploty. Vrba posiluje oslabené nervy a je účinným prostředkem proti nespavosti a revmatismu. Zevně se užívá odvar z kůry vrby k čištění pokožky, na zanesené póry a špatně se hojící rány. Z vrby se rovněž připravuje uvolňující, relaxační koupel. 

K tišení bolestí používali čínští lékaři kůru bílé vrby již před tisíci lety. K tomuto účelu se vrba používá i dnes. Má uklidňující účinek při nespavosti, zejména nepavosti spojené s bolestmi kloubů. Užívá se při nachlazení, dyspeptických zánětech trávicího ústrojí, na některé choroby ledvin a močového ústrojí. Mírného uklidňujícího účinku lze využít při lehčích neurasteniích, údajně i poněkud zklidňuje osoby s nadměrnou sexuální žádostivostí. Zevně se odvar z vrby uplatňuje ve formě koupelí při pocení nohou a obkladů při těžko se hojících ranách. V kůře vrby je obsažena kromě tříslovin i kyselina salicylová, základ aspirinu. Na rozdíl od aspirinu užívaného v naší medicíně tato léčivka nedráždí žaludek a nemá žádné vedlejší účinky. Zevně lze kůru vrby použít i ve formě prášku, jako zásyp.

Použití Vrby

Čaj z vrbové kůry se používá při horečkách, bolestech a proti kloubním obtížím. Vrba má i posilující účinek a pročistí krev. Odvar se používal při vnitřním krvácení, zánětech střev, žaludku a močového měchýře. Vrbu můžeme použít na zmírnění bolesti jater, ledvin a srdce. Pití čaje z vrby se doporučuje zvláště mužům nad padesát let, jelikož napomáhá snížit riziko srdečního infarktu.

Účinné látky

Kůra vrby obsahuje fenolový glykosid salicin a dále třísloviny, flavonoidy, pryskyřice, soli kyseliny šťavelové a další látky.

Výskyt

Břehy, lužní lesy, náspy, na půdách výživných, písčitých i hlinitých, vlhkých až zaplavovaných, obvykle vápnitých, stanoviště teplé, slunné nebo jen mírně zastíněné.

Příprava Vrby

Odvar připravíme tak, že jednu čajovou lžičku kůry 10 -15 minut povaříme v 1/4 l vody. Necháme chvíli odstát a scedíme. Můžeme dochutit medem. Užívá se 1 polévková lžíce každé 2 hodiny. Odvar ke koupeli – 50 g kůry přelijeme 1 l vody, přivedeme k varu, 15 minut povaříme a scedíme, poté přidáme do koupele. Podává se také ve formě macerátu, ten se připravuje 8 hodinovým louhováním drogy ve studené vodě, přičemž na denní dávku v objemu 0,6 l se použije cca 6 g drogy. 



Lidové názvy Vrby

Bylina je známá také jako bělice, břesk

Zajímavé odkazy