fb Zeměžluč lékařská - Herba centaurii - Herbář - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Zeměžluč lékařská

Zeměžluč povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, podporuje chuť k jídlu, je vhodná při nechutenství. Zlepšuje látkovou výměnu, pomůže v období rekonvalescence a při celkové slabosti. Zeměžluč ... více o Zeměžluči

Latinský názevHerba centaurii
Zeměžluč

Vše o Zeměžluči

Popis

Zeměžluč povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, podporuje chuť k jídlu, je vhodná při nechutenství. Zlepšuje látkovou výměnu, pomůže v období rekonvalescence a při celkové slabosti. Zeměžluč podporuje a reguluje krvetvorbu, působí jako pomocný lék při cukrovce nebo nemocech jater. U starších lidí zlepšuje paměť. Zeměžluč se používá k výrobě likérů a je známá jako součást oblíbené Becherovky.

Jméno zeměžluč je odvozeno od neuvěřitelně hořké chuti, která dává této bylině punc prvotřídního léku na všechny choroby zažívacích orgánů. Zlepšuje trávení, odstraňuje pálení žáhy a říhání, zlepšuje chuť k jídlu, léčí zkažený žaludek a upravuje vylučování žaludečních šťáv. Tím všestranně posiluje žaludek. Zároveň příznivě ovlivňuje játra, žlučník, dvanácterník, zlepšuje látkovou výměnu, zvyšuje tonus a peristaltiku střev, vyhání střevní parazity a upravuje stolici. Podporuje činnost sleziny, tvorbu červených krvinek a zlepšuje krevní oběh, tím prospívá při chudokrevnosti. Mírně zvyšuje krevní tlak, celkově posiluje organismus a uklidňuje. Na všechny tyto neduhy stačí zeměžluč sama.

Použití Zeměžluče

Nať zeměžluče snižuje kyselosti žaludečních šťáv, užívá se při špatném trávení, nechutenství a žaludečních problémech. Příznivě ovlivňuje vylučování žluče, pozitivně působí na činnost žlučníku a žlučové cesty. Podává se i při horečkách a infekčních onemocněních, protože podporuje vlastní obranné schopnosti organismu. Mírně zvyšuje krevní tlak.

Účinné látky

Ostře hořké secoiridoidglykosidy jako gentiopikrosid, swertiamarin, swerosid, gentioflavosid, cantauriósid a centapikrin, flavonoidy, deriváty xanthonu, fenolkarbonové kyseliny, fytosteroly. 

Výskyt

Zeměžluč roste jako planá rostlina v otevřeném terénu, na loukách, mýtinách, pasekách, polosuchých trávnících. V některých oblastech je však zeměžluč vzácná a neměla by se sbírat. 

Lidové názvy Zeměžluče

Tato bylina je známa také pod názvy antoryjka, cintorie, čantoryjka, hlístník, hlíštník, hořká bylina, chlístník, koření tisícizlaté, koření tisícizlatové, koření tisícové, kyřice, šantoryjka, tisícero koření, zeměžluč menší nebo žluč země. "

Příprava Zeměžluče

Nálev - čaj připravíme zalitím 1 kávové lžičky sušené natě zeměžluči 1/4 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10 minut louhovat. Užívá se 2 - 3x denně, mírně teplý a neslazený, při nechutenství 30 minut před jídlem, na úpravu zažívání po jídle. Aperitiv pro povzbuzení chuti k jídlu: 25 g natě zeměžluči, 10 g máty peprné a několik plátků citronu se přidá do láhve suchého bílého vína, po jednom týdnu se přecedí a stočí. Podáváme po lžičkách 2 - 3x denně.

Dávejte si pozor!

U zeměžluče se v běžných dávkách se nezjistily žádné nepříjemné účinky. Její působení na žaludek je však intenzivní, při předávkování může vyvolat průjmy a zvracení. Vzhledem k obsahu hořčin se nedoporučuje užívat při kojení -kazí chuť mléka- i když jak mamince, tak i dítěti velmi prospívá. 

Zajímavé odkazy