Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Chuchuhuasi kůra

Chuchuhuasi (vyslovuje se „čučuasi“) je až 30 metrů vysoký statný baldachýnový strom, který je rozšířený v tropických deštných pralesech Jižní Ameriky. ... více o Chuchuhuasi

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00259
Latinský názevMaytenus macrocarpa
Bylík.skChuchuhuasi kôra

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

50g
98 Kč
100g
164 Kč
150g
210 Kč
200g
274 Kč
250g
338 Kč
300g
391 Kč
400g
513 Kč
500g
605 Kč
750g
850 Kč
1000g
1 154 Kč
Dostupnost: skladem < 1 kg | dostanete do 23.4.
  • GLS - na pobočku dostanete do 23.4.
  • WE|DO BOX dostanete do 23.4.
  • WE|DO POINT dostanete do 23.4.
  • WE|DO HOME dostanete do 23.4.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 23.4.
  • Balíkovna dostanete do 23.4.
  • PPL - na pobočku dostanete do 23.4.
  • Zásilkovna domů dostanete do 23.4.
  • PPL - na adresu dostanete do 23.4.
  • GLS - na adresu dostanete do 23.4.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 23.4.

Vše o Chuchuhuasi

Chuchuhuasi kůra

Chuchuhuasi Chuchuhuasi (vyslovuje se „čučuasi“) je až 30 metrů vysoký statný baldachýnový strom, který je rozšířený v tropických deštných pralesech Jižní Ameriky. Je pro něj charakteristické velmi tvrdé dřevo, a to včetně hladké načervenalé kůry. Oválné listy jsou kožovitě lesklé a až 30 cm dlouhé, bělavé až nazelenalé květy jsou naopak spíše drobné a poměrně nevýrazné. Botanický název stromu je mayten velkoplodý (latinsky Maytenus laevis, syn. Maytenus macrocarpa).

K léčebným účelům se využívá zejména kůra, někdy i včetně vnitřního lýka. Moderními výzkumy bylo zjištěno, že obsahuje mimo jiné alkaloidy, organické kyseliny, triterpeny, saponiny, isoflavonoid, katechiny, chinony, třísloviny a některé minerální látky.

Kůra chuchuhuasi se připravuje nejčastěji jako odvar. V oblastech přirozeného výskytu je dokonce oblíbenou součástí tradičních alkoholických nápojů.

Účinné látky

alkaloidy - spermidinové, sesquiterpenové, organické kyseliny, saponiny, chinony, triterpeny, katechiny, isoflavonoid - evoniatin. Mezi aktivními substancemi se nachází i proteokináza C. 

Výskyt

Chuchuhuasi je strom z Amazonie. Jeho tvrdá kůra je v Peru po staletí využívaná v etnické medicíně. 

Příprava Chuchuhuasi

Odvar - 1 – 2 lžičky kůry zalít 3/4l studené vody, přivést k varu a na mírném ohni 20 minut povařit. Scedit. Užívá se teplé 3x denně, 1/2 hodiny před a nebo 1 hodinu po jídle. Z kůry chuchuhuasi je možno vyrobit likér. Může se použít samotné chuchuhuasi, směs s Vilcacorou nebo Tahuari. Po zalití alkoholem ponechte stát minimálně 3 týdny.

Dávejte si pozor!

Nevhodné pro těhotné a kojící ženy a malé děti. Nepřekračujte doporučené dávkování. Užití odvaru ve vyšších dávkách může vyvolat zvýšení tepové frekvence. V tomto případě snižte dávku a odvar připravujte v nižší koncentraci (z jedné lžičky).

Slevy a tipy

Zázvor mletý

Jemně pomletý zázvor je vynikající nejenom do sušenek ... více

­-10%

Kešuořechy W320

Kešu jsou olejnaté ořechy se sladkou, jemnou chutí. Jsou známé zejména ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Datle bez peckysušené plody

Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Pepř černýmletý

Chuťově nejvýraznější pepř namletý najemno ... více

­-20%

Co vás zajímá o Chuchuhuasi

    Dotazy k bylinkám

  • Kůra přišla v takových větších špalíčcích, jak ji naporcovat správně? Strouhat na struhadle?

    Chuchuhuasi je druh stromu, jehož kůra se používá k výrobě bylinného přípravku. Pokud máte kůru větších špalíčcích a chcete ji rozdrtit na menší kousky, můžete ji například nakrájet nožem na menší kousky, následně ji rozdrtit pomocí paličky nebo valčeku na těsto a následně rozmixovat v mixéru na menší kousky.

    Alternativně můžete kůru nasekat na menší kousky a poté ji rozmixovat v kávovaru nebo v mlýnku na kávu. Pokud kůru rozemelte na prášek, můžete ji použít jako práškovou bylinu a v případě, že ji necháte větší, můžete ji použít k vaření jako kusovou bylinu.

    Při mletí kůry v mixéru nebo v mlýnku na kávu se doporučuje nejprve kůru rozdrtit na menší kousky a poté ji postupně rozmělnit, abyste zajistili rovnoměrné zpracování. Kůru můžete také strouhat na struhadle, pokud máte struhadlo s dostatečně velkými otvory. Při manipulaci s kůrou buďte opatrní, aby se předešlo úrazům nebo poškození kůry.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.