fb Badyán Badyáník pravý plod - Bylík.cz - prodej bylinek

Badyán plod Badyáník pravý

Badyán je plod jihočínského magnoliového stromu, tvoří hvězdičky s krátkou stopkou a uvnitř hvězdice se nachází lesklá vejčitá semena. Badyán má jemnou, příjemně nasládlou lékořicovou chuť ... více o Badyánu

Kód zboží b00281
Latinský názevAnisi stell.fructus
Teplota vaporizace149 - 177° C

Potřebujete s něčím poradit?

+420 773 318 559
(po-pá 8:00-19:00, so 9:00-14:00)

Doprava za 39 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
39
100g
77
150g
101
200g
134
250g
158
300g
166
400g
222
500g
277
750g
416
zobrazit další varianty zboží
Dostupnost: skladem > 1 kg

Podobné zboží jako Badyán

Badyán

Vše o Badyánu

Popis

Badyán je plod jihočínského magnoliového stromu, tvoří hvězdičky s krátkou stopkou a uvnitř hvězdice se nachází lesklá vejčitá semena. Badyán má jemnou, příjemně nasládlou lékořicovou chuť podobnou anýzu. U nás se používá především do sladkých jídel, sladkého pečiva, perníku, ale i ke zveřině. Badyán velmi pozitivně působí na nervy, zahání stres. Éterické oleje působí proti žaludečním a střevním křečím.

Badyán se v čínské medicíně používá při řadě obtíží, např. při špatném trávení, bolestech žaludku a bolestí břicha u dětí. Podle novějších studií vykazuje badyán aktivitu vůči některým typům nádorového bujení, např. plic. Badyán posiluje celkově organismus, uklidňuje žaludek, zmírňuje nadýmání a zácpu, podporuje dobrý spánek, přidává se do sirupů na kašel – zmírňuje kašel a bolest v krku. Čaj z badyánu ulevuje od revmatismu. Badyán díky obsahu kyseliny shikimové, která působí proti chřipce (dokonce i proti ptačí chřipce) byl  používán při výrobě antivirového léku Tamiflu, ale postupem času je tato složka z badyánu nahrazena synteticky.

Použití Badyánu

V čínské kuchyni se badyán používá do hovězích polévek, vývarů, marinád, k dušenému kuřecímu a vepřovému masu. Badyánem lze dochutit kromě perníkového cukroví a svařeného vína také pokrmy z ryb a mořských plodů. Zvýrazňuje sladkou chuť pórku, dýně a kořenové zeleniny.

Účinné látky

Éterický olej s 80-90% anetholu, estragol, foeniculin, anisaldehyd, monoterpeny - limonen, pinen, linanool, flavonoidy

Výskyt

Pravlastí badyánu je jižní Čína a severní Vietnam, roste také v Indii, na Filipínách a Jamajce. Pěstuje se v tropické jihovýchodní Asii. Stálezelený listnatý strom dorůstá do osmimetrové výšky, sklízí se plod, který má tvar osmihvězdice. Patří mezi velmi oblíbené koření, hlavně v jihovýchodní Asii.

Příprava Badyánu

Badyán se přidává do perníků, sladkého pečiva, kompotů, švestkových povidel, likérů, k aromatizaci čajů, ale i do omáček. Badyán se dobře kombinuje se skořicí, chilli, plody koriandru a fenyklu, s česnekem, zázvorem, citronelou, limetkovou kůrou, sečuánským pepřem (většinou k masu) a sójovou omáčkou. Nejvýraznější chuť a vůni má badyán po rozdrcení v hmoždíři nebo umleté elektrickým mlýnkem

Dávejte si pozor!

Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.

Zajímavé odkazy

Kategorie

Zboží související
s Badyánem

Anýz plod

Anýz se používá při žaludečních a střevních potížích, při křečích trávicího traktu a k odstranění plynatosti a jako prostředek proti kašli .

Fenykl plod

Fenykl je známý především pro své působení proti nadýmání a křečím v břiše a pro podporu správné činnosti střev.

Zajímavé články
o Badyánu

Badyán (Badyáník pravý)

Badyán (Badyáník pravý)

Badyán je u nás docela známé koření, ale velmi málo využívané, což je škoda. Pojďme se podívat, jak se dá ještě využít v kuchyni jinak, než...

Bylinky a koření: Badyán

Bylinky a koření: Badyán

Bylinky a koření se staly součástí naší kuchyně a prospívají nám i zdraví našich dětí. Po anýzu si představíme badyán....

Co vás zajímá o Badyánu

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.