fb Datle bez pecky Datlovník obecný sušené plody - Bylík.cz - prodej bylinek

Datle bez pecky sušené plody Datlovník obecný

Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. ... více o Datlích

Kód zboží b00300
Latinský názevPhoenix dactylifera

Potřebujete s něčím poradit?

+420 773 318 559
(po-pá 8:00-19:00, so 9:00-14:00)

Doprava za 39 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
6
100g
10
150g
15
200g
21
250g
25
300g
31
400g
41
500g
52
zobrazit další varianty zboží
Dostupnost: skladem < 1 kg
Datle bez pecky

Vše o Datlích

Popis

Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou jedinečným zdrojem doplnění energie, důležitých minerálů a některých vitamínů při sportovních výkonech, dlouhých bězích nebo turistických túrách.

Datle jsou výborné pro doplnění energie při fyzických aktivitách, delších výletech a cestách. Cukry v něm obsažené dodají potřebnou glukózu, bílkoviny vyrovnají ztráty aminokyselin, malé množství tuku zajistí přísun energie. Datle jsou výborným zdrojem draslíku, důležitého při udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů. Sušené plody navíc obsahují železo napomáhající při přenosu kyslíku v krvi. Datle jsou odedávna používány jako účinný uspávací prostředek – obsahují nadprůměrně vysoké množství aminokyselin tryptofanu, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatonin. Lidoví léčitelé v nomádských zemích doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pár sladkých datlí. Snižují krevní tlak, díky obsahu vápníku prospívají kostem a zubům, kůži i vlasům. Povzbuzují při poklesu výkonu a únavě, přitom nevyčerpávají zásoby jaterního glykogenu, jak je tomu u kávy či jiných nápojů obsahujících tein nebo kofein.

Použití Datlí

Podle výzkumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě, datle, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen -aterioskleróze.

Účinné látky

Sušené datle jsou bohaté na vitaminy A, B1, B2, niacin a B6, minerály, draslík, železo, hořčík, fosfor a vápník, stopové prvky, měď, mangan a zinek. Sušené datle představují koncentrovanější zdroj niacinu, mědi, železa a hořčíku než datle čerstvé, čerstvé datle jsou zase lepším zdrojem vitamínu C.

Výskyt

Datle pocházejí původně z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. Odtud se datlová palma vlivem člověka rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí. Dnes se datle pěstují hlavně v Iráku, Egyptě a Maroku, ale také v Indii a Pákistánu a na Kanárských ostrovech.

Příprava Datlí

Datle jsou ideální svačinkou pro duševně pracující a studenty, rychle dodají energii. Jsou zdrojem rozpustné vlákniny, působí jako mírné projímadlo. Obdobně jako švestky, meruňky či fíky je lze namočit na několik hodin do vody nebo mléka a poté zkonzumovat.

Zajímavé odkazy

Zboží související
s Datlemi

Aloe vera sušené plátky

Aloe vera je zdraví prospěšná rostlina. Má vysoký obsah vlákniny a napomáhá léčit kožní problémy.

Ananas sušené kousky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem bromelainem předcházejí formování volných radikálů, které mohou způsobovat nádorové bujení.

Banán v medu sušené plátky

Banány jsou přirozeným zdrojem vlákniny a některých vitamínů a minerálů. Díky mizivému obsahu tuku jsou snadno stravitelné a vzhledem k vysokému množství sacharidů rychle poskytnou chybějící energii.

Co vás zajímá o Datlích

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.