fb Datle bez pecky Datlovník obecný sušené plody - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Datle bez pecky sušené plody Datlovník obecný

Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. ... více o Datlích

Kód zboží 00300
Země původuÍrán
Latinský názevPhoenix dactylifera

Potřebujete s něčím poradit?

+420 773 318 559
(po-pá 8:00-19:00, so 9:00-14:00)

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
10
100g
13
150g
16
200g
19
250g
23
300g
30
400g
36
500g
42
750g
58
zobrazit další varianty zboží
Dostupnost: skladem > 5 kg
BEZ CUKRU!
Datle bez pecky

Vše o Datlích

Popis

Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou jedinečným zdrojem doplnění energie, důležitých minerálů a některých vitamínů při sportovních výkonech, dlouhých bězích nebo turistických túrách.

Datle jsou výborné pro doplnění energie při fyzických aktivitách, delších výletech a cestách. Cukry v něm obsažené dodají potřebnou glukózu, bílkoviny vyrovnají ztráty aminokyselin, malé množství tuku zajistí přísun energie. Datle jsou výborným zdrojem draslíku, důležitého při udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů. Sušené plody navíc obsahují železo napomáhající při přenosu kyslíku v krvi. Datle jsou odedávna používány jako účinný uspávací prostředek – obsahují nadprůměrně vysoké množství aminokyselin tryptofanu, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatonin. Lidoví léčitelé v nomádských zemích doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pár sladkých datlí. Snižují krevní tlak, díky obsahu vápníku prospívají kostem a zubům, kůži i vlasům. Povzbuzují při poklesu výkonu a únavě, přitom nevyčerpávají zásoby jaterního glykogenu, jak je tomu u kávy či jiných nápojů obsahujících tein nebo kofein.

Použití Datlí

Podle výzkumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě, datle, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen -aterioskleróze.

Účinné látky

Sušené datle jsou bohaté na vitaminy A, B1, B2, niacin a B6, minerály, draslík, železo, hořčík, fosfor a vápník, stopové prvky, měď, mangan a zinek. Sušené datle představují koncentrovanější zdroj niacinu, mědi, železa a hořčíku než datle čerstvé, čerstvé datle jsou zase lepším zdrojem vitamínu C.

Výskyt

Datle pocházejí původně z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. Odtud se datlová palma vlivem člověka rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí. Dnes se datle pěstují hlavně v Iráku, Egyptě a Maroku, ale také v Indii a Pákistánu a na Kanárských ostrovech.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101

Ovoce bez AZO, cukru a SO2

Příprava Datlí

Datle jsou ideální svačinkou pro duševně pracující a studenty, rychle dodají energii. Jsou zdrojem rozpustné vlákniny, působí jako mírné projímadlo. Obdobně jako švestky, meruňky či fíky je lze namočit na několik hodin do vody nebo mléka a poté zkonzumovat.

Zajímavé odkazy

Co vás zajímá o Datlích

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.