Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Bez plod černý

Bez černý (latinsky Sambucus nigra) je nenáročný listnatý keř, který je běžnou součástí české přírody. ... více o bezu černém

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00308
Latinský názevSambuci fructus
Bylík.skBaza čierny plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

50g
51 Kč
100g
78 Kč
150g
97 Kč
200g
123 Kč
250g
148 Kč
300g
174 Kč
400g
223 Kč
500g
261 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • WE|DO BOX dostanete pozítří
  • WE|DO POINT dostanete pozítří
  • WE|DO HOME dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Podobné zboží jako Bez

Vše o bezu černém

Bez plod

Bez Bez černý (latinsky Sambucus nigra) je nenáročný listnatý keř, který je běžnou součástí české přírody. Má lichozpeřené a po pěti uspořádané listy, jednotlivé lístky mají protáhlý tvar. V pozdním jarním období upoutá výraznými vrcholíky krémově zbarvených silně aromatických (až zapáchajících) květů. Plodem jsou kulaté černé šťavnaté peckovice, které mají lesklý povrch a lidově se označují jako bezinky.

Plody bezu černého lze vyzkoušet při kontrole tělesné hmotnosti a hubnutí. Kromě toho přispívají ke správnému vylučování, respektive pročištění těla. Celá rostlina se pak označuje jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem, kromě toho napomáhá vylučování vody z organismu. Uvádí se také, že bez černý je vhodný při kontrole tělesné hmotnosti, má blahodárný vliv na přirozenou obranyschopnost a přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.

Černý bez si našel své místo v tradiční domácí kuchyni, kde se využívají i jeho zralé plody. Jsou například velice oblíbené pro přípravu chutných domácích likérů, dělává se z nich také neobvyklé víno. Používají se do domácích marmelád, rosolů a dalších zavařenin, je možné je použít k výrobě sirupů a šťáv.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Plody černého bezu obsahují flavonoidy, anthokyany jako sambucin, éterický olej, vitaminy, ovocné kyseliny, cukr, listy obsahují glykosidy kyseliny kyanovodíkové

Výskyt

Černý bez je všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, na jaře rozkvetlý intenzivně vonícími žlutobílými květy, na podzim zase odhaluje bohaté střapce sytě černých plodů. Roste na okrajích lesů, pasekách, ve světlých listnatých a lužních lesích, v křovinách, podél cest a lidských obydlí, na skládkách, v zahradách, na rumištích, podél vodních toků.

Příprava bezu černého

Nálev -1 lžička sušených plodů se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá 10 minut louhovat. Užívá se 3x denně. Bezový sirup. Na 1 l přebraných, čistých a zralých bobulí přidáme 1/4l vody a 15 min je pomalu vaříme,  pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy přidáme 1/2 kg nerafinovaného přírodního cukru a ještě 10 mnut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout. Sirup užíváme 3x denně po 1/2 dl.

Dávejte si pozor!

Syrové plody černého bezu mají projímavý účinek.

Slevy a tipy

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Šípekcelý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Lékořicekořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Co vás zajímá o bezu černém

    Dotazy k bylinkám

  • Podzimní prevence zdraví pomocí bylinek

     

    Podzim je roční období plné barev, ale také čas, kdy je potřeba více pečovat o své zdraví. S blížícími se chladnými dny je důležité posílit svůj imunitní systém a vyvarovat se různým nemocem. Bylinky jsou tradiční a přírodní způsob, jak posílit naše tělo a duši. Zde je několik bylinek, které vám mohou pomoci připravit se na podzimní období:

    Echinacea je oblíbená bylinka známá pro své schopnosti posilovat imunitní systém. Často se používá ve formě čaje nebo tinktury a je známa svou schopností stimulovat produkci bílých krvinek.

    Šípek je bohatý na vitamin C a je skvělým antioxidantem. Často se konzumuje ve formě čaje nebo sirupu, a je známý svými antioxidačními vlastnostmi.

    Kopřiva je bohatá na železo a vitaminy. Tuto bylinu můžete použít ve formě čaje nebo ji přidat do různých jídel jako je polévka nebo omáčka. Kopřiva je také známá pro své protizánětlivé účinky.

    Bez (květ i plod) je bylinka, která je známá pro své uklidňující a protizánětlivé vlastnosti. Bezové květy i plody se obvykle používají ve formě čaje nebo sirupu.

    Rakytník je známý svým vysokým obsahem vitaminu C a omega mastných kyselin. Může být užíván ve formě čaje, oleje nebo v potravinových doplňcích.

    Černý rybíz je bohatý na vitaminy a antioxidanty. Černý rybíz může být užíván ve formě čaje, džemu nebo jako sušené plody. Je známý svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.

    Máta je známá svými osvěžujícími a antiseptickými vlastnostmi. Máta pomáhá při trávení a může také uklidnit mysl. Je ideální ve formě čaje, který si můžete udělat z čerstvých nebo sušených listů.

    Meduňka je další bylinka, která je známá svými uklidňujícími vlastnostmi. Meduňka je často používána k léčbě nespavosti a úzkosti. Je vynikající ve formě čaje nebo tinktury a je známa svými relaxačními účinky.

    Jak připravit bylinkový čaj

    Při přípravě bylinkového čaje obvykle stačí lžičku sušených bylinek zalít šálkem horké vody a nechat louhovat po dobu 5-10 minut. Poté scedíme a čaj je připraven k pití. Některé bylinky, jako je například rakytník, mohou vyžadovat delší dobu louhování.

    Jak vytvořit tinkturu

    Tinktury jsou obvykle vytvořeny macerací bylinek v alkoholu po dobu několika týdnů. K tomu použijte skleněnou nádobu, do které vložíte bylinky a přelijete je alkoholem (nejlépe vodkou nebo rumem). Nádobu uzavřete a uskladněte na tmavém a chladném místě. Po 4-6 týdnech tinkturu scedíme a přefiltrujeme do menších lahviček na uzavření. Tinktury jsou silné a obvykle se užívají po kapkách.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.