fb Quinoa červená Merlík chilský semínko - Bylík.cz - prodej bylinek

Quinoa červená semínko Merlík chilský

Merlík čilský je moderní superplodina, pochází z Jižní Ameriky, kde ji Inkové pěstovali již před několika tisíci lety. Výraz „quinua“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“. Svými skvělými ... více o Quinoa

Kód zboží

Potřebujete s něčím poradit?

+420 773 318 559
(po-pá 8:00-19:00, so 9:00-14:00)

Doprava za 39 Kč, od 399 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

100g
44
150g
51
200g
67
250g
74
300g
88
400g
118
500g
132
750g
199
1000g
248
zobrazit další varianty zboží
Dostupnost: skladem > 1 kg

Podobné zboží jako Quinoa červená

Quinoa červená
Quinoa červená
semínko
200g
Příprava: Na jeden šálek quinoi použijte 2,5 šálku vody, vařte mírně 10-15 min. Před přípravou quinou několikrát propláchněte horkou vodou.
Balení Quinoa červená

Vše o Quinoa

Popis

Merlík čilský je moderní superplodina, pochází z Jižní Ameriky, kde ji Inkové pěstovali již před několika tisíci lety. Výraz „quinua“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“. Svými skvělými vlastnostmi dobývá quinoa v poslední době celý svět. Má vysoký obsah bílkovin, obsahuje všech 8 aminokyselin a mnoho dalších hodnotných látek a minerálů. Neobsahuje lepek, je vhodná pro vegetariány, celiaky i malé děti. 

Quinoa je pro naše tělo velmi dobře stravitelná. V kuchyni má quinoa široké použití. Semena se používají buď celá nebo ve formě mouky či krupice. Mouka z quinoi však nevyniká dobrými pečícími schopnostmi, právě díky deficitu lepku se bude pečivo rozpadat. Její chuť je příjemná a proto je vhodná i v dětské výživě. Může se podávat i na sladko, spolu s medem a ovocem, nebo jako kaše pro děti. Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek a má vysoký obsah esenciálních aminokyselin. Díky této vlastnosti a vyváženému poměru látek ji lze doporučit malým dětem, alergikům a lidem trpícím celiakií. Quinoa obsahuje na 100 g semen v průměru 340 mg vápníku. Vzhledem k vysokému obsahu hořčíku a železa působí preventivně proti chudokrevnosti. Z hlediska aminokyselinového složení obsahuje merlík nejkompletnější rostlinný protein, odpovídající kvalitou kaseinu. Lysinu, který je limitující aminokyselinou většiny cereálií, obsahuje v porovnání více než dvojnásobné množství. Dále obsahuje značné množství sirných aminokyselin, z nichž arginin a histidin jsou důležité zejména pro výživu kojenců, u nichž patří k esenciálním aminokyselinám. Tuk obsažený v merlíku má vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny linolové. Kyselina linolová patří do skupiny esenciálních mastných kyselin, zvaných omega-6 mastné kyseliny, které jsou nezbytným doplňkem dnešní stravy. Její nedostatek způsobuje vysoušení a vypadávání vlasů a špatné hojení ran. Vzhledem připomíná quinoa obilovinu, ve skutečnosti se však řadí k pseudoobilovinám. Jejich hlavní předností je, že jsou přirozeně bezlepkové. Drobná kulatá zrnka quinoi mohou být na první pohled zaměňována s kuskusem nebo amarantem. Mívají žlutavou, červenou i černou barvu.

Použití Quinoa

V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě, obsahuje velmi vysoké procento bílkovin. NASA jej dokonce zařadila jako vhodnou potravinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů. Je také jednou z plodin zařazených do programu fair trade, který garantuje spravedlivou cenu pokrývající náklady na produkci a životní potřeby domorodců. Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2, prospívá lidem trpícím migrénami a jako potravina s velmi vysokým obsahem vlákniny napomáhá při snižování krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocněních, lidem s nádorovými onemocněními tlustého střeva a při diabetu. Podle čínské medicíny harmonizuje ledviny, má na ně energizující účinek. Z nutričního hlediska nás zaujme vysoký obsah železa, což staví quinou na jednu z nejvyšších příček v tabulce rostlinných železitých potravin a je vhodnou prevencí anemie neboli chudokrevnosti. Glykemický index této nepravé obiloviny je roven 35, quinoa je tedy vhodná pro redukční a dietu osob s cukrovkou.
Pro vegetariány a vegany je quinoa další potravinou, kterou si můžete navýšit biologickou hodnotu své stravy. Až na nízký obsah methioninu jsou v ní zastoupeny všechny potřebné proteiny a svým podílem lysinu se tato obilovina podobá sóje, která je v mnoha zemích světa hlavním zdrojem bílkoviny. Aminokyselina lysin je v rostlinné říši spíše vzácností.

Účinné látky

Semena jsou dobrým zdrojem vitaminů A, B2, B1, B6, C, E, kyseliny listové, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků

Výskyt

Quinoa je stará kulturní plodina původem z Peru, Chile a Bolívie a již před 5000 roky byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Po kolonizaci Evropanů přišel úpadek a její pěstování bylo nahrazeno obilovinami. Dochovala se jen v odlehlých oblastech Jižní Ameriky. Po roce 1975 se quinoa znovu navrací do původních oblastí, dnes se aktivně pěstuje v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. V rámci zdravé výživy se první větší pokusy o její pěstování od roku 1982 datují také v Evropě ve Velké Británii, Holandsku, Německu a Dánsku. V České republice se pěstuje v botanických zahradách jako dekorativní rostlina. 

Příprava Quinoa

Příprava: Quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Quinou propláchněte na hustém sítku vodou, nechte odkapat a přidejte do hrnce s vodou, můžete podle vašich zvyklostí použít třeba vývar, nebo jen mírně osolit. Přiveďte k varu a přiklopenou vařte na mírném ohni 10 minut. Poté ji nechte ještě 5 minut odpočinout, načechrejte vidličkou a můžete podávat. Uvařenou quinou poznáte snadno podle toho, že "pustí" klíček a na pohled je velmi dekorativní. Quinoa má jemně oříškovou chuť a lze ji kombinovat s různými druhy zeleniny i koření. Připravuje se podobně jako pohanka, jáhly nebo kuskus, někdy ji stačí jen nechat nabobtnat v horké tekutině, někdy je nutné ji krátce povařit. Vařená quinoa má jemnou chuť, dá se použít všemi možnými způsoby – naslano, jako příloha k masu a omáčkám, jako ingredience do salátů s masem či zeleninou, jako zavářka do polévek. Nasladko na přípravu dezertů nebo třeba ke snídani smíchaná s medem, ořechy, ovocem či jogurtem. Fantazii se meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jste byli zvyklí konzumovat rýži.

Dávejte si pozor!

Mouka z quinoi nevyniká dobrými pečícími schopnostmi, právě díky deficitu lepku by se pečivo mohlo rozpadat.

Zajímavé odkazy

Co vás zajímá o Quinoa

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.