fb Jeřáb červený ptačí plod - Bylík.cz - prodej bylinek a koření

Jeřáb červený plod ptačí

Kód zboží 0037
Latinský názevFructus sorbi

Potřebujete s něčím poradit?

+420 773 318 559
(po-pá 8:00-19:00, so 9:00-14:00)

Doprava za 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

-10%
50g
22 20
100g
44 40
150g
54 49
200g
73 66
250g
83 75
300g
90 82
400g
106 96
500g
132 120
750g
198 180
zobrazit další varianty zboží
Dostupnost: skladem > 5 kg
Jeřáb červený
Jeřáb červený
plod
200g
Příprava: Jednu lžičku podrcených plodů zalijte 1/4 l vroucí vody, zakryjte a nechte 15 minut louhovat.
Balení Jeřáb červený

Vše o Jeřábu červeném

Účinné látky

Jeřáb obsahuje kyselinu sorbinovou, parasorbinovou, četné jiné organické kyseliny, cukry, tříslovinu, pektin, vitamíny a karotenoid sorbusin. Čerstvé plody - jeřabiny - jsou nepoživatelné, ale sušením a vařením se v plodech rozrušuje kyselina parasorbinová, která působí dráždivě na sliznice a způsobuje určitou jedovatost jeřabin.

Výskyt

Jeřáb ptačí roste ve světlých listatých i jehličnatých lesích, často se vysazuje podél cest.

Lidové názvy Jeřábu červeného

Tato bylina je známá také pod názvy bresk, brest, divá vřeskyně, jarabina, jařab, jařabina, jehřáb, jerábek, jerábník, jeřábčižmářský, jeřábník, korálky, muk, oskeruše planá, ptačí potrava, reráb, řeřáb, řeřabina, řežab, řežáb, smržduch, sorbit, voskeruše, voskerušeplaná, žeráb

Příprava Jeřábu červeného

Čaj - nálev si připravíme zalitím 1 lžičky rozmačkaných plodů 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vylouhovat. Macerát – studený výluh - plody jeřábu ptačího se přelijí studenou, převařenou vodou a nechají se 3-12 hodin macerovat při pokojové teplotě 15-20°C. Poté se scedí. Může se přihřát, aby byl mírně teplý, příjemný k pití.

Dávejte si pozor!

Syrové plody jeřábu jsou však nepoživatelné, je nutná jejich tepelná úprava.

Zajímavé odkazy

Kategorie

Co vás zajímá o Jeřábu červeném

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.