fb Jeřáb červený ptačí plod - Bylík.cz - prodej bylinek

Jeřáb červený plod ptačí

Plody jeřábu mají mírně močopudné a projímavé účinky, pomáhají regulovat střevní činnost. Též jsou vhodné při zánětech horních cest dýchacích. Zevně se jeřáb ptačí používá ... více o Jeřábu červeném

Kód zboží b00037
Latinský názevFructus sorbi

Potřebujete s něčím poradit?

+420 773 318 559
(po-pá 8:00-19:00, so 9:00-14:00)

Doprava za 39 Kč, od 399 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
22
100g
44
150g
54
200g
73
250g
83
300g
91
400g
119
500g
149
750g
222
zobrazit další varianty zboží
Dostupnost: skladem > 3 kg
Jeřáb červený
Jeřáb červený
plod
200g
Příprava: Jednu lžičku podrcených plodů zalijte 1/4 l vroucí vody, zakryjte a nechte 15 minut louhovat.
Balení Jeřáb červený

Vše o Jeřábu červeném

Popis

Plody jeřábu mají mírně močopudné a projímavé účinky, pomáhají regulovat střevní činnost. Též jsou vhodné při zánětech horních cest dýchacích. Zevně se jeřáb ptačí používá jako kloktadlo při bolestech v krku, angíně a chrapotu. Podle některých zdrojů obsahují oranžové plody jeřábu ptačího dvakrát více vitamínu C než citrony a po šípcích ho nejvíce obsahují právě jeřabiny. 

Jeřabina se vždy používala jako účinné antirevmatikum. Plod umí rozrušovat a vyplavovat močový písek a drobné kaménky a proto pomáhá při obtížích s močovými kameny. Jeřáb zvyšuje diurézu u ledvinových chorob, charakterizovaných sníženou funkcí ledvin. Jeřabiny ovlivňují vylučování žluče do střev, což podporuje proces trávení ve střevech, zejména u starších lidí. Jeřabinu lze využít jako regulátor střevní činnosti při průjmu a zácpě a jako diuretikum -močopudnost- v dětském lékařství. Jeřabiny mají mnoho dalších, velmi účinných rostlinných látek, jejichž obsahem se podobají borůvce. Bobule mají protiinfekční účinek, dobře působí při dně a pomáhají zmírňovat bolesti kloubů.

Použití Jeřábu červeného

Plody jeřábu využijeme při chřipkách a nemocech z nachlazení, při avitaminózách nebo zahlenění. Pomáhají odstraňovat jarní únavu.

Účinné látky

Jeřáb obsahuje kyselinu sorbinovou, parasorbinovou, četné jiné organické kyseliny, cukry, tříslovinu, pektin, vitamíny a karotenoid sorbusin. Čerstvé plody - jeřabiny - jsou nepoživatelné, ale sušením a vařením se v plodech rozrušuje kyselina parasorbinová, která působí dráždivě na sliznice a způsobuje určitou jedovatost jeřabin.

Výskyt

Jeřáb ptačí roste ve světlých listatých i jehličnatých lesích, často se vysazuje podél cest.

Lidové názvy Jeřábu červeného

Tato bylina je známá také pod názvy bresk, brest, divá vřeskyně, jarabina, jařab, jařabina, jehřáb, jerábek, jerábník, jeřábčižmářský, jeřábník, korálky, muk, oskeruše planá, ptačí potrava, reráb, řeřáb, řeřabina, řežab, řežáb, smržduch, sorbit, voskeruše, voskerušeplaná, žeráb

Příprava Jeřábu červeného

Čaj - nálev si připravíme zalitím 1 lžičky rozmačkaných plodů 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vylouhovat. Macerát – studený výluh - plody jeřábu ptačího se přelijí studenou, převařenou vodou a nechají se 3-12 hodin macerovat při pokojové teplotě 15-20°C. Poté se scedí. Může se přihřát, aby byl mírně teplý, příjemný k pití.

Dávejte si pozor!

Syrové plody jeřábu jsou však nepoživatelné, je nutná jejich tepelná úprava.

Zajímavé odkazy

Kategorie

Co vás zajímá o Jeřábu červeném

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.