Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kakost nať smrdutý

Kakost smrdutý (latinsky Geranium robertianum) je nevelká jednoletá či dvouletá rostlina, se kterou se lze poměrně běžně setkat i v naší přírodě. ... více o Kakostu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00042
Latinský názevGeranium robertianum
Bylík.skPakost smradľavý vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
45 Kč
50g
59 Kč
100g
93 Kč
150g
116 Kč
200g
149 Kč
250g
181 Kč
300g
211 Kč
400g
273 Kč
500g
320 Kč
Dostupnost: skladem < 500 g | dostanete do 23.4.
  • GLS - na pobočku dostanete do 23.4.
  • WE|DO BOX dostanete do 23.4.
  • WE|DO POINT dostanete do 23.4.
  • WE|DO HOME dostanete do 23.4.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 23.4.
  • Balíkovna dostanete do 23.4.
  • PPL - na pobočku dostanete do 23.4.
  • Zásilkovna domů dostanete do 23.4.
  • PPL - na adresu dostanete do 23.4.
  • GLS - na adresu dostanete do 23.4.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 23.4.

Vše o Kakostu

Kakost nať

 Kakost Kakost smrdutý (latinsky Geranium robertianum) je nevelká jednoletá či dvouletá rostlina, se kterou se lze poměrně běžně setkat i v naší přírodě. Nejvíce se jí daří v lesnatých porostech tam, kde je dostatek vláhy. Zaujme především svými pětičetnými květy, které jsou drobné a mají půvabnými narůžovělý odstín. Právě pro své květy je kakost často vysazován i v okrasných zahradách. Poněkud nevábné pojmenování rostliny odkazuje na její charakteristický nepříjemný zápach, který se ještě více zintenzivní po utržení.

Z byliny se sbírá především její nať, ze které se připravuje nejčastěji nálev nebo odvar. Po usušení je pronikavé aroma mnohem mírnější. Kakost obsahuje především hořčiny (geraniin), třísloviny, silice, pryskyřice, organické kyseliny a další látky. Svým složením přispívá zejména k sexuálnímu zdraví.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Ellagitaniny, geraniin a isogeraniin, flavonoidy, v čerstvé rostlině nepříjemně páchnoucí éterický olej

Výskyt

Tuto bylinku nacházíme ve stinných vlhkých lesích, v houštinách a na mýtinách, někdy v bohatých, působivých porostech, podél zdí, dřevěných ohrad, na krajích lesů a obor.

Lidové názvy Kakostu

Tato bylina je známa také pod názvy býčník, bylina sv. Roberta, čapina, čapí nos, čapí nůsek, čapí nůsek smrdutý, čapí zobák, čápky, hrabice, kopytník, milost boží, potoční koření, ratanika, milost boží, stinkovo koření, bodec, osten, pakost nebo ptačí zoban.

Příprava Kakostu

Nálev -1 čajová lžička natě kakostu se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat v přikryté nádobě. Nesmí se vařit. Teplý nálev se pije 2 - 3x denně. Připravuje se vždy čerstvý.

Slevy a tipy

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Pepř černýmletý

Chuťově nejvýraznější pepř namletý najemno ... více

­-20%

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Lopuch kořen

Lopuch čistí krev a pomáhá s kožnímu obtížemi jako je akné či ekzém. ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.